Öğrenciler artık kalem kullanmak istemiyor: Yerini klavyeler mi alıyor
Teknolojinin her alanda öne çıkmaya başlamasıyla, mürekkep, kağıt, kalemin yerini de artık klavyeler almaya başladı. Yeni nesil öğrenciler, kalem yerine klavye kullanarak yazmak istiyor. Gelecek yüzyıllarda kalem ile yazmanın unutulması olası.

Eskiden yazmak denilince akla kağıt, kalem, mürekkep, dik, bitişik, eğik yazılar geliyordu. Günümüzde ise bunlar yerini bilgisayar ve klavyelere bırakmaya başladı. Yeni nesil çocuklar da artık kalem kullanmak yerine klavye ile yazmak istiyor. Özellikle veliler, çocuklarına ödev yaptırırken zorlandıklarını belirtiyor. Çocukların gelişiminde ise yazı ile yazmak çok önemli, hem motor becerilerini hem de yaratıcılıklarını geliştiriyor.

İletişim tarihinin en önemli noktasının yazı olduğunu belirten Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk, "Motor beceriler ile ilişkili fiziksel katkısı olan yazı yazma, yaratıcılık, düşünme, ifade etme gibi katkıları ile oldukça önemli. Ancak dijital teknolojilerin alışkanlıkları dönüştürmesi ekranları hayatımızda baş role konumlandırırken elle yazmak eskisi kadar tercih edilmemeye başladı. Bu da kalem kullanmanın çocuklar tarafından ilgi görmemesi sonucunu yarattı. Artık tablete, telefona dokunarak yazmak daha cazip" dedi.

Kalemle yazma alışkanlığının zayıflamasının yazma ile düşünce arasındaki bağın zayıflamasına neden olabileceğine dikkat çeken Öztürk, "El yazısı, çocukların kendini ifade etme ve yaratıcılıkları açısından önemli temel bir beceri. Bu becerinin zayıflaması yazılı iletişimin standartlaşmasına yol açabilir. Ayrıca dil ve imla kurallarına uygunluk açısından olumsuz etkisi olacağı da bir gerçek" diye konuştu.

Öztürk, İlerleyen yıllarda yazının sadece resmi evrak işleri, edebiyat ve sanat ile ilgili faaliyetler için önemli olabileceğini anlattı.

Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer ise çocukların kalem kullanmamayı tercih etmeleri, dijital araçlara ve bu araçların kolaylıklarına aşina olmalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Geleneksel eğitim sistemlerinde kalemle yazmak bir bilgi aktarım aracıdır. Ayrıca el-göz koordinasyonu gibi motor becerileri, kavramsal öğrenmeyi desteklediğinden hafızayı ve resim çizme veya hikâye yazma gibi yaratıcılığı geliştirir. Bu tür becerilerin önemi göz önüne alındığında, kalemle yazmanın yakın zamanda tamamen terk edilmesi pek olası görünmüyor."

"Ancak dijital öğrenme platformlarının yaygınlaşması ve bunların yerini tabletler ve akıllı kalemler gibi araçların alması geleneksel kalemin kullanımını sınırlayabilir. Dijital dünyada, yazı yazmak yerine sesli komutlar ve yapay zekâ destekli not alma uygulamaları gibi araçlar giderek daha fazla benimseniyor. Bu da yazma alışkanlığını daha az gerekli hale getirebilir. Ancak kalem ve kâğıt hissini taklit eden dijital cihazlar aracılığıyla yazma deneyimi dijital olarak sürdürülebilir."

El yazısının çocukların kendilerine özgü bir kimlik geliştirmelerine yardımcı olacağını anlatan Kamer, "Her bireyin el yazısının farklı olması, kişisel ifadeyi ve bireyselliği teşvik eder. Dahası, daktilo edilmiş bir mektup veya not, dijital alternatiflere göre daha samimi bir bağ kurma deneyimi sunabilir. Bu nedenle, kültürel ve sanatsal açıdan bakıldığında, kalemin tamamen unutulması pek olası değildir. Öte yandan, yazarken hataları düzeltmek veya bir fikri yeniden ifade etmek çocuğun bilişsel esnekliğini artırır. Kalemle yazmak, çocukların yazıyı düzenleme ve düzenleme becerilerini geliştirmelerini sağlar. Bu geri dönüşler kalemin hayatta kalmasını sağlayabilir" şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu ile birlikte 28 kişinin daha diploması iptal edilmişti

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

Yandaş ROK'tan çok konuşulacak Fatih Altaylı iddiası

DEM iktidara ve devlete ortak mı oluyor?

Kılıçdaroğlu cephesi harekete geçti

Fatih Altaylı'dan 'AKP'ye oy vereceğim' çıkışı

Emekli maaşları iptal ediliyor!

Sermaye grubu boykot çağrısını hedef aldı

Hemşehri derneği deyip geçme

Gelinim Mutfakta 2 Nisan Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?