Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda 13 bilimsel deney yapacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 13 farklı bilimsel deney yapacak. Deneyler, TÜBİTAK, üniversiteler ve araştırma kurumları tarafından hazırlandı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda 13 bilimsel deney yapacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinde gerçekleştirilecek bilimsel deneylere dair bilgiler paylaşıldı.

Deneyler için yapılan çağrıya gelen başvuruların, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyon tarafından değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın gerçekleştireceği deneylere ilişkin detaylar şu şekilde sıralandı:

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen UYNA deneyiyle, yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi çalışması yapılacak. Bu, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyetine katkı sağlamayı hedefliyor.

TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen gMETAL deneyiyle, kimyasal tepkimesiz koşullarda katı parçacıklarla akışkan ortamı arasında homojen bir karışımın oluşturulmasının yer çekiminin etkisi araştırılacak. Bu sayede uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından geliştirilen UzMAn deneyiyle, mikroalg türlerinin yer çekimsiz koşullarda büyüme ve dayanıklılık testleri gerçekleştirilecek. Bu deney, karbondioksit yakalama performanslarını ve oksijen üretim kabiliyetlerini belirleyerek yaşam destek sistemi geliştirme amacını taşıyor.

Ege Üniversitesi tarafından geliştirilen EXTREMOPHYTE deneyiyle, uzayda ve yeryüzünde yetiştirilen bitkilerin tuz stresine maruz bırakılması sonucu fizyolojik ve moleküler yanıtların karşılaştırılması planlanıyor.

Ankara Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen METABOLOM araştırmasıyla, uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkileri incelenecek ve olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik tedbirler geliştirilecek.

Hacettepe Üniversitesi tarafından geliştirilen MİYELOİD deneyiyle, uzay koşullarının immünolojik etkileri ölçülerek değerlendirilecek.

Üsküdar Üniversitesi tarafından geliştirilen MESSAGE deneyiyle, uzayda etkilenen genlerin tespiti ve CRISPR gen mühendisliği yöntemleriyle incelenmesi amaçlanıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen ALGALSPACE deneyiyle, uzayda yetiştirilen mikroalglerin karşılaştırılması ve kullanım potansiyeli araştırılacak.

Yine aynı üniversite tarafından yürütülen CRISPR-GEM deneyiyle, mikro yer çekimi ortamında bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılması hedefleniyor.

Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerince hazırlanan PRANET deneyiyle, propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisi incelenecek.

Haliç Üniversitesi tarafından yapılan VOKALKORD deneyiyle, solunum sistemi fizyolojisi içinde akıllı saat ve yapay zeka destekli seste meydana gelen frekans değişiminden rahatsızlıkların tespiti ve yer çekimsiz ortamın ses üzerine etkileri araştırılacak.

Nişantaşı Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek OKSİJEN SATURASYONU deneyiyle, düşük yer çekiminin neden olduğu farklılıkların tanımlanması amaçlanıyor.

TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştirilen MİYOKA deneyiyle, ilk Türk uzay yolcusunun istasyonda elektronik kart üzerine kurşunsuz bileşen montajı gerçekleştirmesi ve mikro yer çekiminin lehimleme sürecine etkilerinin araştırılması planlanıyor.


Haber Kaynağı : AA

Alper Gezeravcı boğaziçi üniversitesi Hacettepe Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Üsküdar üniversitesi