Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Jüpiter'in Uydusu Europa günde bin ton oksijen üretiyor!

NASA'nın Juno görevinden elde edilen veriler, Europa'nın günde 1 milyon insanın nefes almasına yetecek kadar oksijen ürettiğini ortaya koydu.

Jüpiter'in Uydusu Europa günde bin ton oksijen üretiyor!

NASA'nın Juno göreviyle elde edilen verilere dayanan bir araştırma, Jüpiter'in uydusu Europa'nın günde 1.000 ton oksijen ürettiğini ortaya koydu. Bu bulgu, uzay aracının gözlemleri sayesinde sağlandı.

Europa, parlak ve buzlu kabuğunun altında tuzlu bir okyanus barındırdığı düşünülen Jüpiter'in en büyük dördüncü uydusu. Bu durum, Europa'yı Güneş sistemimizde yaşamın var olabileceği potansiyel alanlardan biri olarak değerlendirilmesini sağlıyor. Ancak, yaşam için oksijenin varlığı da önemli ve Europa'nın bu ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı bir soru işareti.

NASA'nın Juno uzay aracının gözlemleri, Europa'nın buzlu yüzeyinin altında günde 1.000 ton oksijen ürettiğini gösteriyor. Bu oksijen üretimi, Dünya'daki fotosentez gibi işleniyor. Uzaydan gelen yüklü parçacıklar, Europa'nın buzlu kabuğunu bombalayarak donmuş suyu hidrojen ve oksijen moleküllerine ayırır. Dolayısıyla, Europa'nın "akciğeri" olarak adlandırılan buzlu kabuğu, oksijen üretimine katkı sağlıyor.

Araştırmacılar, oksijen üretiminin önceki tahminlerden daha düşük olduğunu belirtildi. Ancak, bu miktarın yaşam için yeterli olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor.

Bununla birlikte, araştırmacılar, oksijenin Europa'nın okyanusuna ulaşabileceğini ve burada canlı organizmalar için potansiyel bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceği öne sürüldü. Avrupa Uzay Ajansı'nın Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) misyonu ve NASA'nın Europa Clipper misyonu, Europa'nın okyanusunun varlığını ve özelliklerini daha ayrıntılı bir şekilde araştırmayı hedefliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Avrupa Uzay Ajansı Güneş Sistemi uzay