58 yılın ardından gelen adalet: İdam mahkumunun suçsuzluğu kesinleşti
Japonya'da 58 yıl boyunca idam cezasını bekleyen eski boksör Iwao Hakamata, delil yetersizliği nedeniyle yeniden yargılandığı davada beraat etti. Mahkeme, polisin zorla ifade alıp sahte kanıt uydurduğuna hükmederek Hakamata'dan özür diledi. 1966 yılında 4 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle mahkum edilen Hakamata, 2014'te serbest bırakılmış, bu yıl ise suçsuzluğu kesinleşti.
Dünyanın en uzun süre hapis yatan idam mahkûmu 58 yıl sonra beraat etti.
Japonya’da 1966 yılında 4 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan ancak 58 yıl sonra serbest bırakılan 88 yaşındaki boksör, delil yetersizliği şüphesiyle yeniden yapılan yargılamada beraat etti. Polisin delil uydurduğuna hükmeden mahkeme, boksör Iwao Hakamata'dan özür diledi.
Shizuoka Bölge Mahkemesi, Hakamata'nın olay sırasında giydiği iddia edilen beş parça kıyafet ve polisin zorla ifade alması da dahil “uydurma kanıtların” soruşturma dosyasında yer aldığına hükmederek Hakamata'nın beraatine karar verdi. Kararın ardından Hakamata'dan özür dileyen Mahkeme Başkanı Koshi Kunii, “Mahkeme olarak, davanın bu kadar uzun sürmesinden dolayı gerçekten üzgünüz” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz Ekim ayında başlayan yeniden yargılama davasında Hakamata’yı duruşmalarda temsil eden 91 yaşındaki kız kardeşi Hideko Hakamata ise kararın ardından yaptığı açıklamada, "Beraat ettik. Yıllar boyunca bize destek olan herkese teşekkür ederiz” dedi. Kararın ardından gözlerin çevrildiği Shizuoka Valiliği Polis Merkezi'nden yapılan açıklamada ise, kararın detaylı olarak incelenmesinin ardından kamuoyuna gerekli açıklamanın yapılacağı belirtildi.
2014 YILINDA SERBEST BIRAKILMIŞTI
Shizuoka'da bir fabrikada üst düzey yönetici olan Fumio Hashiguchi 30 Haziran 1966'da eşi ve iki çocuğuyla birlikte ölü bulunmuş, fabrikada yatılı olarak çalışan Hakamata ise cinayetlerden 2 ay sonra tutuklanmıştı.
İlk ifadesinde cinayet, soygun ve olay mahallindeki yangından kendisinin sorumlu olduğunu kabul eden Hakamata, daha sonra ise işkence altında ifade verdiğini iddia ederek suçsuz olduğunu savunmuştu. 1968'de idama mahkum edilen Hakamata, 2014'te delil yetersizliği şüphesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Suçsuz olduğunu kanıtlamak üzere ailesi ile birlikte hukuk mücadelesi başlatan Hakamata'nın çabaları geçen yıl sonuç vermiş, Tokyo Yüksek Mahkemesi delil yetersizliği nedeniyle Hakamata'nın yeniden yargılanmasına hükmetmişti. Ayrıca Hakamata'nın cezaevine geri gönderilmemesi yönündeki alt mahkeme kararı da onanmıştı. Hakamata, idam cezası aldıktan sonra hapishanede en uzun süre infazını bekleyen mahkum olarak biliniyordu.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?