ABD Kongresi Türkiye gündemiyle toplandı: 'Yeni Osmanlı hırsları' vurgusu
ABD Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen oturumda, Türkiye'nin NATO'daki konumu ve bölgesel politikaları detaylı bir şekilde ele alındı. Türkiye'nin Ukrayna'daki tutumu övgü alırken, Suriye politikası ve Rusya ile ilişkileri eleştirildi.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye'nin NATO'daki rolü ve ABD ile ilişkilerini değerlendirmek üzere bir oturum düzenledi. 'Doğu ve Batı Arasında Türkiye' başlıklı oturumda, Türkiye'nin NATO hedefleriyle uyumu, Rusya ve İran ile ilişkileri, Suriye politikası ve enerji güvenliği gibi konular masaya yatırıldı.
Oturumun açılışını yapan Cumhuriyetçi Temsilci Keith Self, Türkiye'nin NATO'daki yerini sorgulayarak, şunları dile getiererek, ''Amacımız Türkiye'nin NATO’daki rolünü incelemektir'' diye konuştu. Self, Türkiye'nin son yıllarda ittifakın hedefleriyle örtüşmeyen adımlar attığını belirterek, Erdoğan yönetiminin Suriye'deki rolünü eleştirdi.
Demokrat Temsilci Bill Keating ise Türkiye'nin Ukrayna politikası ve Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndaki rolüne dikkat çekti. Keating, Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı ilkesel bir duruş sergilediğini belirtti. Keating, bu tutumun takdir edilmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alımının ve NATO genişlemesine yönelik gecikmelerin ABD ile ilişkileri karmaşık hale getirdiğini de vurguladı.
KONGRE ÜYELERİNDEN TÜRKİYE YORUMLARI
Cumhuriyetçi Joe Wilson, Türkiye’nin Soğuk Savaş döneminde komünizme karşı oynadığı rolü hatırlatarak, ABD ile ortaklığının özgürlük ve demokrasiye katkı sunduğunu belirtti. Ancak Demokrat Dina Titus, Türkiye'nin dış politikasının 'yeni Osmanlı hırslarıyla' şekillendiği izlenimi yarattığını ve bu durumun ABD’nin bölgedeki çıkarları açısından risk oluşturduğunu ifade etti.
Washington Enstitüsü'nden Anna Borschevskaya, ABD'nin Türkiye ile alternatif enerji projeleri geliştirmesi gerektiğini ve bu sayede Rusya'ya olan bağımlılığı azaltabileceğini bildirdi.
Demokrasileri Savunma Vakfı'ndan Jonathan Schanzer ise Türkiye’nin Suriye'deki iç savaş sırasında cihatçı gruplara destek verdiğini ve Hamas ile Hizbullah'a mali yardım sağladığını iddia etti. Bu tür politikaların Türkiye’nin uluslararası ilişkilerdeki konumunu karmaşık hale getirdiğini söyledi.
Oturumda, Türkiye’nin NATO içindeki rolü ve ABD ile stratejik ilişkilerinin geleceği, özellikle Rusya ve İran'la olan dengeleri nasıl kuracağına bağlı olarak şekilleneceği belirtildi. Bazı Kongre üyeleri, Türkiye’nin bölgesel politikalarının Washington için bir meydan okuma oluşturduğunu ve ilişkilerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Teğmenlere 500 Bin Lira tazminat çıkarıldı... Dolar Kuru ayrıntısı...

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

İşte Jose Mourinho- Okan Buruk geriliminin perde arkası!

AKP’li belediyeden ucuza aldı, İBB’ye 10 katına sattı

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!

Ünlü isimler Cem Yiğit Üzümoğlu için harekete geçti!

Boykotun yankıları devam ediyor

Siyasi belirsizliklerin gölgesinde hukukun üstünlüğü ve yapısal reformlar

İmamoğlu İnşaat’ın 3 projesi yolsuzluk dosyasına konmuş!
