B sınıfı ehliyetlere yaş sınırı getiriliyor: 75 yaş üzerindekiler artık alamayacak
Avrupa Birliği, sürüş güvenliğini artırmak için B sınıfı ehliyetlerin verilmesine yaş sınırlaması getiriyor. Yeni düzenleme ilk olarak 15 Temmuz'dan itibaren İspanya'da yürürlüğe giriyor ve 75 yaş üzerindekilere yeni ehliyet veya yenileme hakkı tanımıyor.

Avrupa Birliği (AB), trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla yaşlı sürücülere yönelik kısıtlamaları gündemine aldı. Yapılan düzenleme kapsamında, ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen otomobillerin sürülmesine imkan tanıyan B sınıfı ehliyetler için 75 yaş üstü bireylere artık ehliyet verilmeyecek ya da mevcut ehliyetleri yenilenmeyecek. Bu uygulamanın ilk adımı 15 Temmuz itibarıyla İspanya'da başlayacak.
Daha önce 70 yaşını doldurmuş İspanyollar, her iki yılda bir sağlık kontrolünden geçmek zorundaydı. Yeni kurala göre ise bu yaş sınırı 65'e çekiliyor. Böylece sürücülerin sağlık durumlarının daha yakından takip edilmesi amaçlanıyor.
Avrupa genelinde 2026 yılında tüm ülkelerde uygulanması planlanan bu değişiklik, AB dışında kalan ülkeleri ise şu an için etkilemiyor. Türkiye’de, yaşlı sürücülere yönelik benzer uygulamalar bulunsa da, üst yaş sınırı henüz resmî olarak belirlenmiş değil. Ülkemizde 65 yaşını geçen sürücülerin trafik için ek denetimlere tabii tutulması gerekiyor. Dahası, 80 yaş üstündekiler her iki yılda bir sağlık kontrolünden geçmeden ehliyetlerini kullanamıyor.
Her yıl meydana gelen kazalarda insan hatasının büyük pay sahibi olması ve riskli yaş gruplarının genellikle ileri yaşlı sürücülerden oluşması, bu tür önlemlerin yaygınlaştırılmasını gündeme getirdi. Örneğin, dünya çapında trafik kazaları nedeniyle yılda yaklaşık 1,2 milyon kişi hayatını kaybederken, sürüş reflekslerindeki azalma ve çeşitli sağlık sorunları sahadaki tehlikeyi artırıyor.
Geliştirilen güvenlik sistemlerine rağmen, pek çok ülke yaşlanan nüfusun sürdürücü potansiyelini tartışmaya açtı. Japonya gibi bazı ülkelerde ise 75 yaş ve üzerindeki sürücülerin araçlarına “yaşlı sürücü” etiketi yapıştırılması zorunlu hale getirildi. Japonya bu uygulamada Monako’dan sonra en yaşlı nüfusa sahip ülke olarak örnek gösteriliyor.
Yeni düzenlemeler bazı kesimlerde tepkilere neden oldu. Özellikle ailelerinden uzakta yaşayan, günlük ihtiyaçlarını karşılamak ya da sağlık sorunları nedeniyle aktif araç kullanmaya mecbur kalan yaşlılar, bu kararın yaşamlarını zorlaştıracağı görüşünde. Ayrıca bu tür uygulamaların Türkiye’de de yürürlüğe girip girmemesi sosyal medyada da tartışılan başlıklar arasında yerini aldı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Yavaş Savaş: Bir ulus 20 yılda nasıl ele geçirilir?

AKP, MHP ve DEM Parti yüzde kaç oy alıyor?

Türkiye işte böyle bir 'Hukuk Devleti!'..

Başbakanın gözü önünde posta koyan o genç yarbay kimdi?

Alpaslan Işıklı'yı anımsamak

Silah bırakan PKK’lıların başına 116 milyon TL ödül konmuş

Erdoğan 'Birinci partiyiz' dedi, anketler aksini gösterdi

Cem Küçük'ten askerlik süresi ve affa dair açıklama

Yeni açılım sürecinin bundan sonraki yol haritası

Gazeteler Erdoğan'ın 'tarihi nitelikte' denilen konuşmasını nasıl gördü?
