Belçika Adalet Bakanı, 2 İsveçlinin öldüğü saldırıyla ilgili ihmali nedeniyle istifa etti: Hata benimdi
Belçika Adalet Bakanı Vincent van Quickenborne, iki İsveçliyi öldüren Tunuslu saldırganın, ülkesi tarafından geçen sene yapılan iade talebinin işleme alınmadığının fark edilmesi üzerine istifa ettiğini duyurdu.
Van Quickenborne, 16 Ekim'de iki İsveçlinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya dair soruşturmadaki son durumla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Soruşturma sırasında "kabul edilemez bir hata"nın fark edildiğini belirten van Quickenborne, saldırının Tunuslu failinin, 15 Ağustos 2022'de ülkesi tarafından iadesinin istendiğini ancak Belçika federal savcılığının bu talebi işleme almadığını bildirdi.
Van Quickenborne, "dramatik sonuçları olan hatanın" sorumluluğunu aldığını belirterek, istifasını Başbakan Alexander de Croo'ya sunduğunu söyledi.
De Croo da X hesabından yaptığı açıklamada, van Quickenborne'nun istifasını kabul ettiğini duyurdu.
OLAY, AB'NİN DÜZENSİZ GÖÇMENLERİ "HIZLA GERİ GÖNDERMEYİ" GÜNDEME ALMASINI TETİKLEDİ
Başkent Brüksel'de 16 Ekim akşamı rastgele ateş açarak iki İsveçlinin ölümüne yol açan ve ertesi gün polis kurşunuyla öldürülen saldırganın Tunuslu olduğu, 2019'da yaptığı iltica başvurusunun 2021'de reddedildiği ancak Belçika'da kalmaya devam ettiği ortaya çıkmıştı.
Olay, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İçişleri Bakanlarının 19 Ekim'deki toplantısında masaya yatırıldı.
AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı olmayan üçüncü ülke vatandaşlarının geri gönderilmesinin önemli olduğunu vurgulamış, "Brüksel'deki saldırı bir uyanma çağrısıydı. Terörist saldırgan, Tunus'tan 12 yıl önce gelmiş ve sığınma başvurusu defalarca reddedildiği halde burada yaşayabilmiş. Kimseyi suçlama zamanı değil ama hepimiz için bir uyanma çağrısı olarak bakmalı ve bu konuda çok daha fazla çalışmalıyız." ifadelerini kullanmıştı.
BELÇİKA'DA "KAĞITSIZLAR" KRONİK SORUN
Belçika'da ülkeye farklı yollarla ulaşmış, iltica başvurusu reddedilmiş kişiler yıllarca yasal dayanakları olmadan ülkede kalıyor.
"Kağıtsız" (Sans papier) olarak adlandırılan bu kişiler, adlarını ara ara yaptıkları açlık grevleriyle duyuruyor, oturum ve çalışma izni talep ediyor. Ancak Belçika, katı tutumundan taviz vermiyor, duruma kalıcı çözüm de getirmiyor.
VAN QUİCKENBORNE, MÜSLÜMAN TOPLUMA YÖNELİK AYRIMCI TAVRIYLA ELEŞTİRİLİYORDU
Flaman Open Vld partisinden Van Quickenborne, göreve geldiği 2020'den bu yana Müslüman toplum tarafından ayrımcı politika izlediği gerekçesiyle eleştirilerin hedefindeydi.
Van Quickenborne, Müslüman toplum adına hükümet ile ilişkileri yürüten Belçika İslam Temsil Kurulunun resmi tanınırlığını kaldırmak için süreç başlatmış, buna karşın Kurul "işleyişine yasa dışı şekilde müdahale ettiği gerekçesiyle" eski Bakan'a dava açmıştı.
Haber Kaynağı : AA
Çok Okunanlar
Jose Mourinho bugün İstanbul'dan ayrılacak
20 Aralık Cuma reyting sonuçları: Zirvede hangi yapım var?
70 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu: İşte en yüksek faiz oranı sunan banka
Mahkemede Dubai çikolatası, zarf ve rüşvet skandalı
Estetik ameliyatı ardından hayatını kaybeden Neşe Özkan'ın eşinden ilk açıklama
Fred'den gündeme oturan 'İsmail Kartal' beğenisi
Noel katliamcısının kimliği belli oldu
Sergen Yalçın'dan Beşiktaşlıları kızdıracak Semih Kılıçsoy sözleri
Suriyeli kadının başını örtmesini istemişti: Colani o fotoğrafı savundu
Adaletsizliğin acıları burada birleşti