Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Estonya’nın çılgın planı: Rusya sınırı boyunca askeri sığınaklar inşa edilecek

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Baltık ülkeleri Rusya’ya karşı harekete geçti. Letonya, Litvanya ve Estonya artan güvenlik endişeleri nedeniyle Rusya ve Belarus sınırlarında ortak bir savunma bölgesi oluşturma kararı aldı.

Estonya’nın çılgın planı: Rusya sınırı boyunca askeri sığınaklar inşa edilecek

12PUNTO DIŞ HABERLER

Geçen hafta cuma günü görüşen Letonya, Litvanya ve Estonya'nın savunma bakanları, Rusya ve Belarus sınrlarında ‘önleyici savunma tesisleri’ kurulması konusunda anlaştı. Ayrıca füze savunmaları ve topçu sistemlerini de iş birliği ile geliştirme kararı aldılar. 

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur kararı, ”Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, sınırlarımızı korumak için ilk metreden itibaren teçhizat ve insan gücünün yanı sıra savunma yapılarına da ihtiyacımız olduğunu gösterdi.” sözleriyle açıkladı

600 SIĞINAK İNŞA EDİLECEK

Estonya devlet haber ajansı ERR’ye göre, başlangıçta 60 milyon Euro bütçe ile 294 km’lik sınır boyunca 600 sığınak inşa edilecek. Bakanlığın inşaatları 2025 yılında başlamasını planlıyor.

Letonya ve Litvanya’nın ortak savunma bölgesi projesinde rollerinin ne olacağına dair detay verilmedi. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas, yaptığı açıklamada ABD ile HIMARS roket sistemlerinin geliştirilmesi konusunda yapılan iş birliğinin önemini vurgulayarak, füze sistemlerinin savunma stratejilerindeki kritik rolünün altını çizdi.

NATO’DAN ARKA ARKAYA AÇIKLAMALAR

19 Ocak’ta NATO ülkelerinin savunma stratejileri üzerine Tagesspiegel dergisine röportaj veren Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya’nın gelecek 5 ila 8 yıl içerisinde NATO’ya saldırabileceğini söylemişti. 

NATO Askeri Komitesi başkanı Rob Bauer ise 17 Ocak’ta yaptığı bir açıklamada NATO’nun onlarca yıldır karşı karşıya olduğu en ciddi tehdidin Rusya’nın Ukrayna saldırısıyla ortaya çıktığını belirtti. Bauer aynı açıklamasında NATO’nun askeri stratejisinin değişmesi gerektiğini savunarak, kamu-özel iş birliğinin NATO’nun savaş alanındaki askeri seçeneklerinin arttırılmasında etkin rol oynayacağını söyledi. 

Baltık ülkelerinin ortak savunma bölgesi projesi, Bauer’in tarif ettiği planla paralellik gösteriyor. Buna göre Estonya, özel sektörün desteğiyle savunma sığınaklarının inşasını tamamlayacak. Öte yandan askeri teknolojilerin geliştirilmesi için ne gibi adımlar atılacağına dair herhangi bir detay verilmedi.


Haber Kaynağı : 12punto

Belarus Rusya Litvanya Letonya NATO