Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Fransa ve İsrail arasında diplomatik kriz

Fransa'nın Uluslararası Deniz Savunma Fuarı EURONAVAL'a İsrailli firmaların katılımını yasaklaması, İsrail'de tepkiyle karşılandı. Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Cumhurbaşkanı Macron'a karşı yasal ve diplomatik girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

Fransa ve İsrail arasında diplomatik kriz

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Fransa'nın kasım ayında Paris'te düzenlenecek Uluslararası Deniz Savunma Fuarı EURONAVAL'a İsrailli firmaların katılımını yasaklaması kararına tepki gösterdi. 

Katz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı yasal ve diplomatik girişimlere hazırlandıklarını duyurdu.

Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail Dışişleri Bakanlığından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrailli şirketlerin önümüzdeki ay Paris'te düzenlenecek olan EURONAVAL fuarında ürünlerini sergilemelerini engelleme kararına karşı yasal ve diplomatik girişimlerde bulunmasını istedim" ifadesini kullandı.

BU KARAR GERİ ALINMALI ÇAĞRISI

Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u bu kararları "tamamen geri almaya" çağıran Katz, İsrailli firmaların fuardan yasaklanmasını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Katz, "İsrailli şirketlerin ikinci kez boykot edilmesi ve kabul edilemez koşulların dayatılması, bizim gözümüzde özellikle dost ülkeler arasında kabul edilemez demokratik olmayan tedbirlerdir." dedi.

7 İSRAİLLİ ŞİRKET ETKİLENECEK

EURONAVAL'dan 15 Ekim'de yapılan açıklamada, Paris yönetiminin, İsrail delegasyonlarının 4-7 Kasım'da düzenlenecek EURONAVAL 2024'e stant açmaksızın veya ekipman sergisi yapmaksızın katılımını onayladığı duyurulmuştu. Yasak kararından 7 İsrailli şirketin etkileneceği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında İsrail'e yönelik silah ambargosu uygulanması konusunda da daha önce gerginlik yaşanmıştı. 

Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullanacağı silahların sevkiyatını durdurma çağrısında bulunurken, Netanyahu bu açıklamalara tepki göstermiş ve Batılı liderlerin İsrail'e silah ambargosu çağrılarını "ayıp" olarak nitelendirmişti.

15 Ekim'de Macron, Netanyahu'ya "ülkesinin BM kararı ile kurulduğunu" hatırlatarak, Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılar konusunda İsrail hükümetini uluslararası kararlara uymaya çağırmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Fransa İsrail İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Emmanuel Macron