Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Fransa'dan Lübnan'da 'toprak' üzerinden 'barış' planı: Hizbullah- İsrail savaşı bitecek mi?

Fransa, geçtiğimiz hafta İsrail ve Lübnan’a sınır geriliminin bitirilmesi ve Hizbullah ile İsrail arasında barış yapılması için bir teklif sundu.

Fransa'dan Lübnan'da 'toprak' üzerinden 'barış' planı: Hizbullah- İsrail savaşı bitecek mi?

12PUNTO DIŞ HABERLER

Fransa, bir süredir Lübnan ve İsrail arasındaki tansiyonun diplomatik yollarla düşürülmesi için arabuluculuk yapıyordu.

Fransa, Hizbullah-İsrail geriliminin son bulması ve sınır problemlerinin bitirilmesi için hazırladığı teklifi taraflara iletti. 

Reuters’ta yer alan habere göre; Fransa’nın teklifinde, İsrail’in hava saldırıları ile Hizbullah’ın roket saldırılarının karşılıklı olarak sona erdirmesini öneriyor. 

7 Ekimden bu yana şiddetlenen çatışmalarda şu ana kadar Hizbullah 193 kişinin öldüğünü açıklarken, İsrail ise 6 sivil ve 10 askerinin öldüğünü açıkladı. 

İsrail, Lübnan’a düzenlediği saldırılarda yaşamını kaybeden insanlar arasında 3 gazeteci ve 19 sivil olduğunu kabul ediyor. 

LÜBNAN TOPRAKLARI ÜZERİNDEN "KALICI BARIŞ" PLANI

Fransa’nın barış planına göre Hizbullah’ın elinde bulundurduğu toprakların bir kısmından çekilmesi planlanıyor. 

İsrail ile Lübnan arasındaki sınır bölgesi, özellikle 2006 Lübnan-İsrail savaşından bu yana tansiyonun yüksek olduğu bölgelerden birisi.

Fransa’nın önerisine göre, Hizbullah’ın kontrol ettiği sınır bölgesindeki topraklardan geri çekilmesi karşılığında iki ülke arasında kalıcı bir barışın sağlanması amaçlanıyor. 

Buna göre 3 aşamalı plan, önce 10 gün sürecek bir ‘gerilimi azaltma’ süreciyle başlayacak, ardından taraflar sınırların nasıl şekilleneceği konusunda pazarlık yapacak. Son aşamada ise iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun vadede normalleşmesi için Fransa’nın arabuluculuğunda müzakereler devam edecek.

Fransa’nın teklifine karşın taraflar henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Reuters’a göre teklifi hazırlayan Fransız diplomatlar, bu süreçte Lübnanlı yetkililerle temas halindeydi. Hizbullah’ın ise teklife ilişkin nasıl bir tutum takındığı bilinmiyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Fransa Hizbullah lübnan İsrail