Güney Kore’de siyasi deprem: Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında kararını verdi
Sıkıyönetim ilanıyla ülkeyi kaosa sürükleyen Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla görevden alındı. Mahkeme, sıkıyönetimi anayasaya aykırı buldu. Güney Kore 60 gün içinde yeni liderini seçecek.

Güney Kore siyasetinde tarihi bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi, 3 Aralık 2024’te ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle eleştirilerin odağı olan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ü görevden aldı. Kararın ardından ülkede 60 gün içerisinde yeni devlet başkanlığı seçimi yapılacak.
ANAYASA MAHKEMESİ HUKUKA AYKIRI DEDİ
Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap'ın aktardığına göre, Anayasa Mahkemesi, Yoon’un sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı bularak, görevden alınmasına hükmetti. Mahkeme kararında, sıkıyönetim ilanı için gerekli olan ‘ulusal kriz’ koşullarının oluşmadığı vurgulandı. Ayrıca, Yoon’un Ulusal Meclis’in iradesini bastırmak amacıyla parlamentoya asker göndermesinin yasaları ihlal ettiği kaydedildi.
AZİL ÖNERGESİ KABUL EDİLDİ
Bu karar, Ulusal Meclis’in 14 Aralık’ta kabul ettiği azil önergesini de Anayasa Mahkemesi’nin onaylaması anlamına geliyor. Kararın açıklanmasıyla birlikte Yoon’un başkanlığı resmen sona erdi. Ülkede, anayasa gereği, 60 gün içinde yeni devlet başkanlığı seçimleri yapılacak.
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, muhalefet partilerini "devlet karşıtı eylemlerle" suçlamış ve ülkede sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak bu karar, kısa süre sonra meclis tarafından reddedildi. Bakanlar Kurulu da Yoon’un kararına karşı çıkarak sıkıyönetimi geri çekmişti.
Muhalefetin sert tepkisi üzerine, meclis 14 Aralık’ta Yoon’un görevden alınmasını öngören azil önergesini onaylamış, bu sürecin ardından Anayasa Mahkemesi'nin kararı beklenmişti. Yoon, mahkeme süreci tamamlanana kadar geçici olarak görevinden uzaklaştırılmıştı.
İLK GÖZALTINA ALINAN BAŞKAN OLDU
Yoon hakkında başlatılan adli soruşturma kapsamında, 15 Ocak’ta gözaltına alınmış ve bu yönüyle ülke tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olmuştu. Soruşturmanın devamında, 19 Ocak’ta “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla tutuklandı.
26 Ocak’ta savcılık tarafından hazırlanan iddianameyle birlikte yargı süreci başladı. Ancak Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 8 Mart’ta Yoon’un tutuksuz yargılanmasına karar verdi ve serbest bırakıldı.
AZİL SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Güney Kore anayasasına göre, bir devlet başkanının görevden alınması için azil önergesinin mecliste üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. Ardından önerge, Anayasa Mahkemesi’ne sunuluyor. 9 üyeli mahkemede en az 6 yargıcın onayıyla görevden alma gerçekleşiyor.
Yoon’un davasında mahkemede 8 yargıç görev yaptı. Alınan karar, Güney Kore’de 2017 yılında görevden alınan eski devlet başkanı Park Geun-hye’den sonra, Anayasa Mahkemesi tarafından görevden uzaklaştırılan ikinci başkan olarak Yoon’u tarihe geçirdi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Fatih Portakal, Bahçeli'deki o ayrıntılara dikkat çekti

Ümit Özdağ'ın hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu!

Ümit Özdağ'ın iddianamesi 75 gün sonra hazır!

CIA belgelerinde şok ayrıntı: Hitler Güney Amerika’ya mı kaçtı?

Volkan Konak'a ilk müdahaleyi yapan doktor konuştu

CHP kurultayı öncesi ilginç ayrıntı

Doktor Celalettin Kocatürk o geceyi anlattı: İhmal var mı?

Reyting sonuçları açıklandı! 4 Nisan Cuma günü en çok izlenen yapım ne oldu?

Murat Ongun'dan dikkat çeken iddialar: İş insanlarına baskı mı yapılıyor?

Bahçeli, 66 gün sonra mesaisine başladı; Gazeteler nasıl gördü?
