Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

İsrail'de son durum: Savaşa destek oranı artıyor

İsrail ordusunun Gazze'de altı rehinenin cesetlerini bulduğunu açıklamasının ardından, Netanyahu Hükümeti'ne karşı kitlesel protestolar yeniden başlamış durumda. Yüz binlerce İsrailli, pazar günü yapılan büyük eyleme katıldı.

İsrail'de son durum: Savaşa destek oranı artıyor

İsrail ordusunun Gazze’de altı İsrailli rehinenin cesetlerini bulduğunu duyurmasının ardından, Netanyahu Hükümeti'ne karşı öfke arttı. Geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen protestolar, 7 Ekim'den bu yana yapılan en kitlesel gösteri olarak kaydedildi ve yüz binlerce İsrailli eyleme katıldı.

Evrensel'e konuşan İsrailli gazeteci Oren Ziv, "Başından beri daha radikal eylemler yapan ve aylardır askeri baskının rehineleri serbest bırakmayacağını söyleyen bir grup aktivist ve rehine ailelerine birçok kişi katıldı. Tel Aviv, Kudüs ve diğer şehirlerde geniş çaplı protestolar oldu. Polis şiddeti ve insanların polisle çatışmaya hazır olması etkili oldu.Protestolar, pazartesi günü de devam etti. İşçi sendikası Histadrut genel grev ilan etti, ancak grev kısmi olarak gerçekleştirildi ve mahkeme tarafından durduruldu'' dedi. 

ANLAŞMAYA YANAŞMIYOR

İsrailli gazeteci Ziv, Netanyahu ve müttefiklerinin Gazze'de kontrolü ellerinde tutmak ve Filistinli mahkumları serbest bırakmamak için anlaşmaya yanaşmadığını belirterek "Bunun yerine rehineleri feda etmeye hazır oldukları bir noktaya gelindi" şeklinde konuştu. 

BİRLİKTELİK YOK 

Ziv, İsrail'de öfke yüksek olduğunu ancak eylemler arasında bir birlikteliğin söz konusu olmadığını söyledi. Rehine aileleri arasında "daha ılımlı ve resmi bir çizgi izleyen" bir kesim ve "daha radikal" bir kesim bulunduğunu ve bu kesimlerin hükümet karşıtı protestocularla birleşip birleşmeyeceğinin kritik olduğu ifade edildi.

Haaretz Gazetesi Yazarı Amos Harel ise, "Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu Netanyahu'nun muhalifleriyle ilişkilendirilmekten korkuyordu. Ancak başbakanın bir anlaşmayla ilgilenmediği uzun zamandır açıktı. Savaştan önce yargı darbesine karşı düzenlenen protestolara katılan pek çok kişi, akrabaları ve arkadaşları Gazze'de savaşırken dışarı çıkıp protesto etmekte zorlanıyor" dedi.

NETANYAHU BU DURUMDAN RAHATSIZ DEĞİL

Gazeteci Oren Ziv, protestoların yakın zamanda Netanyahu Hükümetinin düşmesine yol açmayacağını düşündüğünü belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şimdilik Netanyahu'nun bu durumdan rahatsız olmadığı görünüyor. Ordu bile rehinelerin çoğunun kurtarılamayacağını söyledi. Hükümetin yakın zamanda düşeceğini sanmıyorum."

SAVAŞA DESTEK ORANLARI ÇOK YÜKSEK

Evrensel'in haberinde ayrıca İsrail toplumunda savaş destek oranları yüksek olduğu belirtildi. İsrailli Yahudiler arasında savaşla ilgili aşırı pozisyonların popülerleştiğini ve iki devletli çözüme verilen desteğin düşüş gösterdiğini belirtildi. Son haftalarda yapılan anketlerde Likud'un destek oranının arttığını ve Netanyahu'nun tekrar önde olduğu vurgulandı. 


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

İsrail gazze israil