Mamutları geri getirmeye çalışırken yeni bir fare türü ürettiler: Deneylerin sıradaki hedefi Asya filleri
Colossal Biosciences, yünlü mamutu yeniden canlandırma projesi kapsamında yünlü bir fare üretti. Şirket, fare embriyolarındaki genleri düzenleyerek uzun ve kalın tüylere sahip bir kemirgen elde etti.

Biyoteknoloji şirketi Colossal Biosciences, nesli tükenmiş yünlü mamutu yeniden canlandırma projesi kapsamında yünlü bir fare geliştirdi. Şirket, 2021 yılında başlattığı projede, yünlü mamutun genetik özelliklerini Asya fillerine aktarmayı hedefliyordu. Colossal Biosciences, fareler üzerinde yürüttüğü deneylerde, yünlü mamutun tüy yapısını ve soğuğa dayanıklılığını taklit etmeyi başardı.
Colossal Biosciences CEO'su Ben Lamm, şirketin nesli tükenen türleri geri getirme çabalarının yanı sıra, bu çalışmaların koruma faaliyetlerine de katkı sağlayacağını belirtti. Şirket, fare embriyolarındaki yedi geni düzenleyerek uzun, kalın ve yünlü tüylere sahip bir fare üretti. Bu fareye, 'dev yünlü fare' adı verildi.
Kaynak: Colossal Biosciences
Skynews'ün haberine göre, projenin bir sonraki aşamasında, Asya fillerinin genetiği değiştirilerek yünlü mamut özellikleri kazandırılması planlanıyor. Ancak bazı bilim insanları, bu çalışmaların gerçek bir yünlü mamutu geri getirmekten ziyade, mevcut türleri değiştirmek anlamına geldiğini savunuyor.
Montana Üniversitesi’nden yaban hayatı uzmanı Christopher Preston, projenin iddia ettiği başarıyı elde edemediğini savunarak, şu ifadeleri kullandı:
'Asya filinin tüy desenini değiştirmek veya soğuğa uyum sağlamasını kolaylaştırmak, yünlü mamutu geri getirmek değildir. Bu, sadece mevcut bir türü değiştirmektir.'
Colossal Biosciences’ın baş bilim insanı Beth Shapiro, fareler üzerinde yapılan genetik düzenlemelerin, yünlü mamutun soğuğa dayanıklılık özelliklerini taklit ettiğini ifade etti. Shapiro, 'Bu genetik varyasyonlar bazı farelerde zaten var. Biz hepsini tek bir farede bir araya getirdik' açıklamasını yaptı.
ARAŞTIRMA HENÜZ DOĞRULANMADI
Şirket, Asya fillerine geçmeden önce sürecin işe yarayıp yaramadığını fareler üzerinde test ediyordu. Ancak elde edilen sonuçlar henüz bilimsel bir dergide yayınlanmadı ve bağımsız araştırmacılar tarafından doğrulanmadı.
Buffalo Üniversitesi'nden biyolog Vincent Lynch, bu çalışmanın teknolojik açıdan önemli bir adım olduğunu belirterek, 'Bu başarı oldukça etkileyici' yorumunu yaptı.
Colossal Biosciences, yünlü mamut projesinin yanı sıra, nesli tükenmiş dodo kuşunu da yeniden canlandırmayı hedefliyordu. Şirket, bu çalışmaların biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkı sağlayacağını iddia etti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Prens dizisinin 3. sezonundan ilk tanıtım geldi!

'Hamiyet' müzikali, İrfan Alış anısına veda gecesiyle sahne alacak

Reyting sonuçları açıklandı! 17 Mart Pazartesi günü Total ve AB birincisi olan y

Ekrem İmamoğlu derken şimdi de AKP içinde benzer kriz...

İmamoğlu'yla beraber diploması iptal edilen 28 kişi belli oldu!

PKK’nın 'Toplum ve devletle bütünleşmesi' böyle mi olacak?!

Kanalın sahibi Erkan Kork'un ifadeleri ortaya çıktı!

Erdoğan'ın Temmuz hamlesini açıkladı

PKK kapıya kilit vurursa uyuşturucu ticaretinin başına kim geçecek?

Bugün hangi maçlar var? 18 Mart Salı günü kimin maçı var, saat kaçta?
