Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,1883
Dolar
Arrow
34,1181
İngiliz Sterlini
Arrow
45,8147
Altın
Arrow
2914,0000
BIST
Arrow
9.904

Mısır, ABD F-16'larını Çin'in J-10C savaş uçaklarıyla değiştiriyor

Mısır'ın Çin'e ait Chengdu J-10C 'Vigorous Dragon' savaş uçağı siparişi verdiği bildirildi.

Mısır, ABD F-16'larını Çin'in J-10C savaş uçaklarıyla değiştiriyor

12PUNTO DIŞ HABERLER

Ortadoğu'nun en büyük ordularından birine sahip olan Mısır, hava filosundaki F-16 savaş uçaklarını yenilememe kararı aldı. Mısır medyasına göre, ABD'nin F-16'ları Mısır'a satmaya 'istekli' olmasına karşın Kuzey Afrika ülkesi, Çin'in J-10C savaş uçaklarını satın almaya karar verdi.

ABD, geçtiğimiz aylarda uçakların yenilenmesi ve Mısır hava filosunun F-16 uçaklarıyla genişletilmesi için Mısır'la diplomatik temaslarda bulunmuştu.

Mısır'ın Çin'den sipariş ettiği savaş uçaklarının ilk partisi, 3-5 Eylül tarihleri ??arasında El Alamein Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen Mısır Uluslararası Hava Gösterisi'nde uçurulmuştu. 

Kahire, mevcut hava kuvvetleri filosunu ABD'den savaş uçaklarıyla büyütmeyi reddetti ve bunun yerine çok amaçlı dördüncü nesil Çin savaş uçaklarını satın almayı tercih etti.

ABD F-16'LARI MODERNİZE ETMEMİŞTİ

Mısır Hava Kuvvetleri'nin 1980'lerde teslim aldığı ABD yapımı F-16 modelinin sınırlı kabiliyetleri bulunuyor. Bunun nedeni, ülkedeki insan hakları ihlalleri ve bölgesel çatışmalar konusunda ABD'nin endişeleri olması sonucu getirilen kısıtlamalar. Mısır Hava Filosu, güncelliğini yitirmiş eski nesil füzeleri kullanıyordu.

Olayı haberleştiren The Defence Post, Çin'in J-10C uçaklarıyla ilgili şu bilgiyi veriyor:

'...Öte yandan J-10C, PL-10 kısa menzilli ve PL-15 uzun menzilli füzeleri, yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş tasarımsal özellikleriyle hava-hava muharebesi ve saldırı görevlerinde modern tehditlere karşı mücadele edebilecek şekilde donatıldı.' 

Haberde, Mısır'ın 'Batı'ya, özellikle ABD'ye olan bağımlılığını azaltmak için askeri tedarikçilerini çeşitlendirdiği' yazıldı. 

Pakistan'ın 2022'de Chengdu J-10C'yi satın almasının ardından Mısır, bu uçakları ithal eden ikinci ülke olacak. 

Ayrıca Mısır, yakın zamanda İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya ile birlikte BRICS Ekonomik Grubu'na katılmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Mısır ABD Çin rekabeti Çin F-16 savaş uçağı