Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8510
Dolar
Arrow
34,2182
İngiliz Sterlini
Arrow
45,4500
Altın
Arrow
2925,0000
BIST
Arrow
8.898

'Ölümcül kasırga' Helene, ABD'yi vurdu: 'Hayatta kalınması imkansız' seller

Florida'nın kuzey kesimlerine ulaşan Helene Kasırgası, bölgeyi etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, Helene'in ABD tarihinde görülmüş en büyük kasırgalardan birisi olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

'Ölümcül kasırga' Helene, ABD'yi vurdu: 'Hayatta kalınması imkansız' seller

12PUNTO DIŞ HABERLER

Helene Kasırgası, Florida'nın Big Bend bölgesine ulaştı. Bölgede, saatte 210 kilometreden fazla hızla esen yıkıcı fırtınalar başladı. ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Helene'in potansiyel olarak 'hayatta kalınması imkansız' şeklinde tanımlanan ölümcül sellere neden olabileceğini açıkladı. 

Florida'nın Taylor County bölgesinde, Tallahassee ve Tampa arasında karaya çıkan Helene'in etkileri yüzlerce kilometre öteden hissedildi. Wheeler County, Georgia'da, birçok evin hasar gördüğü ve en az iki kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

ABD medyası, kasırgayı 'ölümcül' olarak tanımlamıştı.

Kasırga 'Kategori 4' olarak sınıflandırıldı. Kasırganın 'gücünü' belirten kategori sisteminde, en yüksek seviye 'Kategori 5'. Helene, son zamanlarda ABD'de bu seviyede görülen ilk kasırga.

Kasırganın yarattığı fırtına dalgası, Big Bend'den Güneybatı Florida'ya kadar su baskınlarına neden oldu.  NWS daha önce, kasırganının yerleşim yerlerini 6 metreye kadar sular altında bırakabileceğini belirtmişti. Yerel basın, kıyı kasabası Steinhatchee'de mobil evlerin sular altında kaldığını iddia etti.

Helene Kasırgası'nın etki alanı. Kırmızı bölgeler, fırtınanın birinci derecede etkili olacağı yerleri gösteriyor. Kaynak: National Weather Service

ELEKTRİKLER KESİNTİLERİ BAŞLADI

Kasırga Helene Florida'yı vururken elektrik kesintileri yaşandığı da söylendi. 

Fırtınanın merkezi kıyıya doğru hareket ettikçe elektrik kesintileri arttı. Sunshine Eyaleti'nde bir milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. 

St. Petersburg'da 82 mil/saatlik fırtınalar kaydedildi.

AP News'ün haberine göre, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina'da da 'ciddi boyutlarda' elektrik kesintileri bildirildi.

FOX Weather'dan Ian Oliver, dalgaların perşembe akşamı St. Pete Beach çevresindeki sokakları 'hızla' sular altında bıraktığını, gelgitin birkaç saat sonra başlayacağını söyledi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DURDURULDU

Sunset Beach'te ise yerel itfaiye kurtarma ekipleri, sel nedeniyle artık hizmet çağrılarına yanıt vermeyeceklerini bildirdi.

Bölgede yaşayan yüz binlerce kişi, sel dalgaları çekilinceye kadar fırtınayla kendi başlarına mücadele etmek zorunda kalacak. 

Clearwater Beach, 1993'teki Süper Fırtına'dan bu yana görülen en yüksek dalgalara şahit oldu. Dalga boyları 2,1 metreyi aştı.

KASIRGA SADECE KIYILARI DEĞİL İÇ KESİMLERİ DE ETKİLEYECEK

Helene'in etkileri ABD'nin güney bölgelerinin iç kesimlerinde de hissedilecek.

Kasırga, karaya çıktığı Big Bend'in  ardından iç kesimlere doğru ilerlerken Tallahassee ve Georgia'nın da kasırgadan etkilenmesi bekleniyor. 

Kasırganın şu ana kadar kaydedilen değerleri, ABD'de daha önce görülmüş fırtınaların aksine ülkenin iç kesimlerinde de etkisini uzun süre sürdürebileceğine işaret ediyor.


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Helene Kasırgası fırtına Florida