Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Pilotun üzerinde baskı mı oluştu? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin uçağı işte böyle düştü!

Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ayrıntılarını açıkladı. Cebeci kazanın, “sis duvarına çarpma” durumu olduğunu belirtti.

Pilotun üzerinde baskı mı oluştu? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin uçağı işte böyle düştü!

Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, Dünya gündeminde şok etkisi yaran İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ayrıntılarını açıkladı.

"SANILDIĞI KADAR KARMAŞIK DEĞİL"

Cebeci, söz konusu helikopterle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve ülkenin dış politikasının zirvesindeki isimleri taşıyan BELL markanın 212 modeli helikopter uzun yıllardır kullanılıyor. Helikopterin eski olmasının bir önemi yok. Ama ambargolardan dolayı sahte parçalar kullanılmış bir helikopter olduğunu ifade ediyorlar. Böyle olsa bile uzun yıllardır çalışan, faal bir makine. Yani yatan bir araç değil. Bugün hâlâ çok yıllar önce imal edilmiş B-52 bombardıman uçakları bile kullanılıyor. Yani eskiliğin bir önemi yok.

Kaza sanıldığı kadar karmaşık görünmüyor aslında. Azerbaycan’dan kalkışta havanın iyi olması, birçok helikopter pilotunun içine düştüğü yanılgı, büyük ihtimalle kazanın ana nedenlerinden biri olabilir. Çünkü bugünler ve gelecekteki 15-20 gün zaten yoğun sis çöken zamanlar olarak biliniyor.

"BASKI YARATMIŞ OLABİLİR"

Bir de büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı Reisi’nin geceyi Azerbaycan’da geçirmek istememesi de helikopter pilotu üzerinde uçuş için bir baskı yaratmış olabilir. Görerek uçuş yapan pilot dağlık ve ormanlık bölgeye geldiğinde bir sis duvarı ile karşılaşınca görüş uzaklığı büyük ihtimalle birkaç metreye kadar düşmüş olabilir. Ve böyle bir durumda dağa çarpması helikopter kazalarında çok sık yaşanılan bir olaydır.

"SİS DUVARINI GÖRÜNCE DAĞA VURDU"

İran Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu helikopteri kullanan pilot da büyük ihtimalle sis duvarı karşısına çıkınca göremeyip dağa vurdu. Bu düşünce şu anda kazayla ilgili öne çıkıyor.

Helikopterin, yani kaza yerinin tespitinin gecikmesi de büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı uçuşunun izlenmemesi için helikopterin iletişimde kullandığı ‘transponder’in kapalı olmasından kaynaklanmıştır.”


Haber Kaynağı : 12punto

Uğur Cebeci İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi helikopter kazası