Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Sırbistan Kosova'ya saldıracak mı? Vucic'ten 'savaşacağız' mesajı

Kosova Başbakanı Kurti, Sırbistan sınırında askeri hareketlilik gözlemlediklerini bildirirken, Sırbistan Devlet Başkanı Vucic sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, 'savaşacağız' mesajı paylaştı.

Sırbistan Kosova'ya saldıracak mı? Vucic'ten 'savaşacağız' mesajı

12PUNTO DIŞ HABERLER

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırp askerlerinin sınırda konuşlandığını açıkladı. Kurti açıklamasında Sırp askerlerinin 'işgal için en uygun zamanı kolladıklarını' belirtti. Öte yandan Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak 'savaşacağız' mesajı verdi.

Vucic, 24 Mart'ta, NATO'nun Sırbistan'ı bombalamasının yıl dönümünde de konuşma yaparak NATO'nun Sırbistan'a düşman olduğunu söylemiş, Putin 1999'da(NATO bombardımanının gerçekleştiği yıl) iktidarda olsaydı NATO'nun Sırplara saldırmaya cüret edemeyeceğini savunmuştu.

Geçtiğimiz haftalarda Vucic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Milorat Dodik ve Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile uzun bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantının ardından yapılan açıklamada, 5-6 Mayıs tarihlerinde yapılacak 'Büyük Paskalya Toplantısı'nın, 'Belgrad ve Sırp coğrafyasının her köşesinde idrak edilmesine karar verdik' denildi. Ayrıca yapılacak toplantıda, 'Büyük Sırbistan'ın kurulması kararının alınacağı da belirtildi. 'Büyük Sırbistan' ifadesi, Sırplar tarafından eski Yugoslavya coğrafyasındaki topraklara referans vermek için kullanılıyor.

VUCİC'TEN SAVAŞACAĞIZ MESAJI

Dün gece(27 Mart) Instagram hesabından bir paylaşım yapan Vucic, şu ifadeleri kullandı:

"Zor günler Sırbistan'ın önünde. Bu noktada, son 48 saatte aldığımız haberleri anlatmak kolay değil. Onlar doğrudan hayati ulusal çıkarlarımızı tehdit ediyorlar, Sırbistan'ın ve Sırpların... Gelecek günlerde, Sırbistan halkına önümüzdeki zorlukları anlatacağım. Zor olacak, şu ana kadar ki en zoru. Savaşacağız. Sırbistan kazanacak."

SIRBİSTAN-KOSOVA ANLAŞMAZLIĞININ ARKA PLANI NE?

Sırbistan, 2008'de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor. Kosova'daki Sırp nüfusta, kendilerini Sırbistan vatandaşı olarak tanımlıyor ve Kosova hükümetini reddediyor. Geçtiğimiz yıl, Kosova'daki bir manastırın 'işgal' edilmesiyle çıkan olaylarda, üçü Kosova vatandaşı Sırplar olmak üzere 4 kişi yaşamını yitirmişti. Kurti, olayları Sırbistan'ın kışkırttığını iddia etmişti.

Kosova'da aktif olarak görev yapan bir NATO görev gücü de bulunuyor. Bölgede konuşlu NATO askerleri, Sırbistan ve Kosova arasındaki sınır gerilimlerine şu ana kadar dahil olmadı. Ancak Sırbistan, 2008'den bu yana NATO kuvvetlerinin bölgeyi terk etmesi çağrısı yapıyor.

Sırbistan ve Bosna Hersek arasında çıkan savaşın sonucunda, NATO'nun 1999 yılında Sırbistan'ı bombalamış olması nedeniyle Sırplar, ABD ve NATO'yu sık sık 'düşman' ve 'katil' olarak tanımlıyor. Sırbistan'da mevcut hükümet Ukrayna savaşının başlamasından bu yana,  NATO'ya karşı Rusya'ya destek olduklarını vurgulayan açıklamalar yapmıştı. 


Haber Kaynağı : 12punto

Sırbistan Kosova Vucic savaş