Türkiye’den giden fıstık kreması hastalık saçtı! Ürün toplatılıyor
ABD’de Türkiye’den ithal edilen 'Emek' marka Antep fıstığı kreması, dört kişide salmonella vakasına yol açtı. FDA, ürünün toplatıldığını ve soruşturmanın sürdüğünü duyurdu.

Türkiye'den ithal edilen Antep fıstığı kreması, salmonella salgınına yol açtığı gerekçesiyle ABD’de toplatılıyor. Dondurma ve tatlılarda kullanılan fıstık kremasını kullanan dört kişinin, ürünü yedikten sonra hastalandığı belirtilirken, ürünle ilgili soruşturma başlatıldı.
ÜRÜN İÇİN TOPLATILMA KARARI VERİLDİ
ABD'nin bazı kentlerinde görülen Salmonella vakalarıyla ilgili yapılan incelemede, Türkiye'den ithal edilen Emek marka Antep fıstığı kreması mercek altına alındı. Ürün toplatılırken, Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) çok sayıda eyalette yayılan salgını araştırıyor.
Ekonomim'in haberine göre, FDA, ülke çapında toptan dağıtımcılar, restoranlar ve yemek servisi noktaları için çevrimiçi olarak satılan bir ürün olan Emek markalı fıstık kremasının en az iki eyalette salmonella salgınına yol açtığını duyurdu. Dondurma başta olmak üzere tatlılarda kullanılan bir fındık ezmesi olan ürün, Türkiye'de Emek Doğal Sağlık Ürünleri İklim Gıda İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından üretilip ABD'ye ithal ediliyor.
ÜRÜNÜ YEDİKTEN SONRA HASTALIK BİLDİRİMİ YAPILDI
19 Mayıs itibarıyla, üçü kuzey orta eyalette olmak üzere dört kişi, etkilenen ürünü yedikten sonra hastalandıklarını bildirdi. FDA 13 Haziran'da güncellenen gönderisinde uyarıyı yayımladı. FDA ayrıca "bu firmanın diğer partilerinin veya ürünlerinin etkilenip etkilenmediğini" belirlemek için çalıştığını duyurdu. FDA ve CDA'ya göre, şu ana kadar iki eyalette üründen dolayı hastalanan kişiler bildirildi.
FISTIK KREMALARI GERİ ÇAĞRILDI
FDA, 5 kilogramlık beyaz bidonlarda satılan Emek markalı Fıstık Kremasını geri çağırıyor. FDA, geri çağrılan kremin son tüketim tarihi 9 Ekim 2026, üretim kodu (PNO:) ise 241019 olduğunu duyurdu.
SALMONELLA NEDİR? SALMONELLA BELİRTİLERİ NELER?
Salmonella veya salmonellozis, ishal, ateş ve mide ağrılarına neden olan, salmonella bakterilerinin neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan salmonella bakterisi, dışkı yoluyla dışarı atılarak yiyecek ve içeceklere bulaşır.
Özellikle yaz aylarında daha çok görülen salmonella enfeksiyonunun en yaygın görülen belirtileri ishal, ateş ve mide kramplarıdır. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül olabilir.
Belirtiler genelde kontamine ürünü tükettikten 12–72 saat sonra ortaya çıkıyor. Çoğu kişi tedavi olmadan iyileşse de bazı durumlarda hastane tedavisi gerekebilir.
Hamile kadınların salmonellada daha yüksek risk altında olduğu belirtiliyor. Semptom yaşayan tüketicilerin sağlık kuruluşuna başvurmaları öneriliyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Son genel seçim anketinde üçüncü parti değişti

Erdoğan yetkilerini devrediyor, kabinenin tamamı değişiyor: OHAL gündemde!

Transferde büyük derbi, Osimhen imzayı atıyor!

AKP'de şehir hastaneleri pişmanlığı

Gazeteler, Ümit Özdağ'ın tahliyesini nasıl gördü?

Alaaddin’in sihirli lambası

Nihal Candan'ın durumu kötüleşiyor

BEDAŞ 18 Haziran Çarşamba elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

'Erdoğan’ın askerlik dosyasında diploma yok'

İBB operasyonlarında tutuklanan bir kişi daha 'itirafçı' oldu
