Bakan Mehmet Şimşek, detayları açıkladı! Kripto varlıklara ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin teknik çalışmalarının son aşamasında olduğunu belirterek, "Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemenin son aşamaya geldiğini belirtti.
Şimşek,"Kripto varlık alım-satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları getirilecek" açıklamasında bulundu.
"TEMEL HEDEF DAHA GÜVENLİ HALE GETİRMEK"
Bakan Şimşek, kripto varlıklara yönelik düzenlemeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek" dedi.
Kripto varlıkların salgın süreci ve sonrasında artan ilgisi üzerine konuşan Şimşek, düzenlemenin uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlık işlemi yapan tarafların risklerini azaltmayı amaçladığını vurguladı. Şimşek, dünyadaki farklı uygulamalara rağmen ülkemizde de benzer adımların atılması gerektiğini ifade etti.
"ASGARİ FAALİYET ŞARTLARI ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK"
Bakan, kripto varlık düzenlemesinin temel hedefinin platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirterek, "Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek" dedi. Şimşek, düzenlemelerin detaylarının ikincil düzenlemeyle belirleneceğini ekledi.
Kripto varlık ihracı konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, taslağın SPK'ye sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracına yetki tanıdığını belirtti. Ayrıca, blokzincir teknolojilerini geliştiren kişilere kripto varlıklarını kitle fonlaması yöntemiyle satma imkanı sağlanacağını ifade etti.
Düzenlemenin vergi odaklı olmadığını vurgulayan Şimşek, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesi için yazılı prosedür oluşturulacağını ve gerekli durumlarda SPK'nin müdahale yetkisinin olduğunu söyledi. Ayrıca, yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı saklama konusunun da düzenlendiğini belirtti.
Şimşek, düzenlemenin Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkmasına katkı sağlayıp sağlamayacağı konusunda da bilgi vererek, "Kripto varlık düzenlemesi taslağımızın yasalaşmasıyla birlikte FATF'ın 15 no'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirileri bertaraf edip 'kısmi uyumlu' kategorisinden çıkacağımız değerlendirilmektedir" dedi.
Bakan, düzenlemenin temel amaçlarının, kripto varlık alanını daha güvenli hale getirme, riskleri bertaraf etme, belirsizlikleri ortadan kaldırma ve blokzincir teknolojisi ile kripto varlık ekosisteminin gelişimini teşvik etme olduğunu kaydetti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla