Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bakan Şimşek tarihin en düşük bütçe açığı demişti! '2.6 kat daha fazla...'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz verdiği mülakatta bütçe açığına değinmişti. Bütçe açığının, beklentilerinin altında kaldığını söyleyen Şimşek'e yanıt 12punto yazarı, Prof. Dr. Duran Bülbül'den geldi. Bülbül, "Bütçe açığı 1,4 trilyon değil TL, 2,4 trilyon TL" dedi.

Bakan Şimşek tarihin en düşük bütçe açığı demişti! '2.6 kat daha fazla...'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz gün AA muhabirine bütçe açığı hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Prof.Dr. Duran Bülbül, Şimşek'in bütçe açığına ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

Bülbül,"Sayın Bakan Mehmet Şimşek algı yönetimi yaparak halkı yanıltmaya dolayısıyla piyasayı yanıltmaya devam ediyor" dedi.

"OVP'NİN ALTINDA"

Bakan Şimşek, Bütçe açığının Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerinin yaklaşık 258 milyar lira altında, 1 trilyon 375 milyar lira olarak gerçekleştiğine işaret ederek, "Bütçe açığının milli gelire oranı ise yüzde 6,4 olan OVP öngörülerinin 1 puan altında yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleşti. Deprem harcamaları hariç tutulduğunda ise bu oran yüzde 1,7 seviyesinde" diye konuşmuştu.

Şimşek, depreme yönelik ihtiyaçlar için 762 milyar liralık harcama öngörülmüşken yıl sonu harcama tutarının 950 milyar lira seviyesine ulaştığını aktararak, şunları kaydetmişti:

"Deprem harcamalarının milli gelire oranı ise yüzde 3,7'dir. Geçici nitelikte olan bu harcamaları hariç tuttuğumuzda ise bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,7 ile Maastricht kriterinin de altındadır. Bütçe sonuçları da program hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve mali disiplinin yeniden tesisine yönelik kararlılığımızı göstermektedir"

"TARİHİN EN BÜYÜK BÜTÇE AÇIĞINI..."

12punto yazarı Prof. Dr. Duran Bülbül, Bakan Şimşek'in açıklamalarını değerlendirdi.

Bülbül, tarihin en büyük bütçe açığını; tarihin en düşük bütçe açığı olarak açıkladı diyerek, "Bütçe açığı 1,4 trilyon değil TL, 2,4 trilyon TL. Yani bütçe açığı yüzde 53" ifadelerini kullandı. 

Bülbül ayrıca, şunları kaydetti: 

"Sayın Bakan, deprem harcamalarını çıkartırsak bütçe açığı maastricht kriterlerinin altında dedi. Maastrich kriterlerine göre bütçe açığı Gayri Safi Yurt içi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 3'ünü geçmemeli; oysa 2023 bütçe açığı GSYİH'nin yüzde 8'i. Bu da şu demek, maastricht kritelerinin 2,6 kat daha fazla üstündeyiz. Sonuç olarak, Sayın Bakan Mehmet Şimşek algı yönetimi yaparak halkı yanıltmaya dolayısıyla piyasayı yanıltmaya devam ediyor"


Haber Kaynağı : 12punto

Mehmet Şimşek hazine bütçe açığı Duran Bülbül