Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Brent petrol fiyatları düşüşte: Çin teşvikleri ve Libya arzı etkili oluyor

Brent petrolün varil fiyatı, dün 73,28 dolara kadar yükseldikten sonra 71,19 dolardan işlem görüyor. Çin'in ekonomik teşvik hamleleri fiyatları yukarı yönlü desteklerken, Libya'daki arz artışı endişeleri fiyatlarda yükselişi sınırlıyor

Brent petrol fiyatları düşüşte: Çin teşvikleri ve Libya arzı etkili oluyor

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 71,19 dolardan işlem görüyor. Dün 73,28 dolara kadar yükselmesine rağmen, Brent petrolün varil fiyatı günü 71,09 dolar seviyesinde tamamladı. Saat 09:25 itibarıyla fiyat, kapanışa göre yüzde 0,14 artarak 71,19 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 67,81 dolardan işlem görüyor.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'den gelen ekonomik teşvik hamleleri fiyatlar üzerinde belirleyici bir etki yaratıyor. Bu hafta, ekonomiyi canlandırmak amacıyla bir dizi tedbir açıklayan Çin Merkez Bankası (PBoC), son olarak banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdüğünü duyurdu. Uzmanlar, bu ekonomik teşviklerin Çin'in büyüme hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacağını belirtiyor. Bu durum, ülkenin petrol talebinde beklenen toparlanma ile fiyatları yukarı yönlü destekliyor.

LİBYA ETKİSİ

Öte yandan, Libya'daki muhtemel arz artışı ise fiyatlardaki yükselişi sınırlıyor. Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, Merkez Bankası yönetiminde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle petrol sahalarında "mücbir sebep" ilan etti ve üretim ile ihracatın durdurulması kararı aldı. Ancak, Temsilciler Meclisi ile Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi'nin, Merkez Bankasını yönetecek isimler üzerinde anlaşmaya varması, Libya'nın petrol arzının toparlanması ve günlük yaklaşık 500 bin varil petrolün küresel piyasaya dönmesi bekleniyor.

Ayrıca, Suudi Arabistan'ın üretimini artıracağına dair haberler de fiyatları aşağı yönlü baskı yapıyor. Riyad'ın pazar payını geri almak için varil başına 100 dolar hedefinden vazgeçmeye hazır olduğu yönündeki bilgiler, OPEC+ ülkelerinin arz kesintisi anlaşmalarından geri çekilebileceğine dair endişeleri artırıyor. Mevcut durumda, OPEC+ grubu günlük 5,86 milyon varil arz kesintisi yapıyor. Bu miktar, küresel talebin yaklaşık yüzde 5,7'sine denk geliyor.

Brent petrolün teknik analizi incelendiğinde, 73,36 ile 76,44 dolar aralığının direnç, 70,28 ile 67,20 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.


Haber Kaynağı : AA

brent petrol petrol akaryakıt