Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Duran Bülbül, Erkan'ın istifasını değerlendirdi. 'Sıkı para yüksek faiz politikası çöktü'

Hafize Gaye Erkan, hakkındaki iddialar güncelliğini korurken sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamayla istifasını sundu. Yaşanan süreç ve bundan sonra ne olacağına dair 12punto.com.tr yazarı ekonomi Profesörü Duran Bülbül değerlendirmelerde bulundu.

Duran Bülbül, Erkan'ın istifasını değerlendirdi. 'Sıkı para yüksek faiz politikası çöktü'

Erkan'ın Resmi Gazete kararıyla görevden alınmasıyla ilgili sıcağı sıcağına bir değerlendirmede bulunan Bülbül, sürdürülmeye çalışılan sıkı para ve yüksek faiz politikasının çöktüğünü açıkladı.

Duran Bülbül yaşanan istifayla ilgili olarak şunları yazdı:

Ekonomide sıkı para ve sıkı maliye politikası söylemiyle; Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankasının başına, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına getirilmesi sonucu reel ekonominin gerektirdiği rasyonel zemine döneceğiz demişlerdi.

Ancak göreve geldikleri günden bugüne sıkı para ve maliye politikalarının adı Cumhurbaşkanının nas politikasının iflasıyla sonuçlanan düşükfaiz politikası yerine yüksek faiz, yüksek kur oldu. Maliye politikasının boyutu ise yüksek vergi ve yüksek zam uygulaması oldu. Bunun dışında da ortaya başka bir politikakonmadı. Nitekim dövizi baskılama ve talebi kısma adına yapılan politika faizleri de dövizi baskılayamadığı ortaya çıktı ve yüksek faiz politikası üretimin maliyetini artırdığı için bir kez daha sıkı para yüksek faiz politikasının bedelini yoksul halk ödedi.

Ancak Merkez Bankasının başkanının görevinden alınma süreci ocak ayının başında babasının basına servis edilmesiyle başladı. 21 Ocak’ta sosyal medya hesabımda bunun bir oyun olduğunu, görevden alınması için zemin oluşturulduğunu, basının ise anlamsız bir şekilde fırtına kopardığını belirtmiştim.

Merkez Bankası başkanının 6 ay gibi kısa bir sürede istifa ettirilerek görevden alınması hem ülkemize hem de yurtdışı piyasalara anlatamayacakları için iktidarın Merkez Bankası başkanını istifaya zorladığı bir gerçektir. Bir kez daha yükselen faiz ve yükselen kurun suçlusu iktidar tarafından bulundu, suçlu ise Merkez Bankası başkanı seçildi. Görevden almasını da piyasaya anlatamayacakları için de istifa ettirildi. Bu istifa yüksek faiz politikasından vazgeçileceği anlamına gelir.

Bu durum; sıkı para, yüksek kur ve yüksek faiz politikasının çökmesi anlamına gelir. Kısaca iktidarın söylemiyle rasyonel zemine döneceğiz demişlerdi ancak bir kez daha bu istifayla zemin çökmüştür. Geriye sıkı maliye politikası uygulayacağım diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kaldı. Zaten 2024 bütçesiyle Mehmet Şimşek’in sıkı maliye politikası da çökmüştü. Darısı Mehmet Şimşek’in başına..

Prof. Dr. Duran BÜLBÜL


Haber Kaynağı : 12punto

atama Başkan Duran Bülbül Ekonomi Hafize Gaye Erkan görevden alma Hazine ve Maliye Bakanlığı istifa Mehmet Şimşek nas Merkez Bankası