Haziran 2025'te açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı
BİSAM'ın açıkladığı verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gereken aylık harcama 25.811 TL'ye ulaştı. Artan yaşam maliyetleri aile bütçelerini zorluyor.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi(BİSAM), Haziran 2025'e ait açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık harcama 25.811 TL olarak belirlendi. Bu miktar sadece gıda harcamalarını kapsarken, yoksulluk sınırı ise 89.282 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, eğitim, barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçları da içeriyor.
Veriler, TÜİK harcama grupları, İstanbul Halk Ekmek ve zincir market fiyatları ile BİSAM Beslenme Kalıbı kullanılarak hesaplandı. Yetişkin bir erkeğin aylık gıda harcaması 7.265 TL, yetişkin bir kadının 6.923 TL, 15-18 yaş arası bir gencin 7.161 TL, 4-6 yaşındaki bir çocuğun ise 4.462 TL olarak tespit edildi.
TEK KİŞİLİK HANELERDE YOKSULLUK SINIRI
Tek başına yaşayan bir bireyin sağlıklı beslenme ve temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken aylık toplam harcama 41.857 TL olarak hesaplandı. Bu rakam, gıda dışında barınma, ulaşım, sağlık ve diğer zorunlu giderleri de kapsıyor.
GIDA HARCAMALARINDA MEYVE-SEBZE ÖNDE
Haziran 2025'te günlük harcamalarda en yüksek maliyet 288,4 TL ile meyve ve sebzeye ayrıldı. Süt ve süt ürünleri için 207,79 TL, et-tavuk-balık grubu için 161,83 TL, ekmek için ise 71,43 TL harcama yapıldı. Katı ve sıvı yağlar için günlük 41,02 TL, yumurta için 13,12 TL, şeker ve türevleri için ise 19,42 TL harcanması gerektiği belirtildi.
Gıda gruplarının toplam içindeki oranları da dikkat çekici. Meyve-sebze yüzde 33,5 ile ilk sırada yer alırken, et, yumurta ve kurubaklagiller yüzde 24,9; süt ve süt ürünleri yüzde 24,2 oranına sahip. Ekmek ve tahıl ürünleri yüzde 10,43, diğer gıda harcamaları ise yüzde 7 seviyesinde.
YAŞ VE CİNSİYETE GÖRE BESLENME MALİYETLERİ
Bireylerin cinsiyeti ve yaş grubuna göre kalori ve besin gereksinimleri farklılık gösteriyor. Bu durum, gıda harcaması tutarlarına da yansıyor. Örneğin, süt ürünleri tüketimi 10-18 yaş grubunda daha yüksek olurken, yumurta tüketimi 4-6 yaş grubu için daha kritik görülüyor.
HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamaları, BİSAM’ın Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından oluşturulan Türkiye’ye Özgü Beslenme Kalıbı esas alınarak hazırlandı. Gıda fiyatları için TÜİK 2003 madde fiyatları baz alınmakla birlikte, ekmekte İstanbul Halk Ekmek, sebze-meyvede ise zincir marketlerin internet fiyatları kullanıldı. Ayrıca, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı, yalnızca gıda harcamaları temel alınarak belirleniyor. Yoksulluk sınırı ise bu verilerin, TÜİK’in en düşük gelir grubuna ait tüketim kalıplarına göre hesaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Tek kişilik haneler içinse TÜİK’in tek kişilik harcama verileri baz alınıyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Dikkat çeken Fahrettin Altun iddiası... AKP içindeki bir isme komplo mu kurdu?

'Kürtlerin silah bırakması mümkün değil'

ORC’nin son anketinde CHP’de düşüş, AKP’de artış!

Sevgilisi tarafından öldürülen hemşirelik öğrencisi Esra'nın ikiz kardeşi

İktidarın 'Baş Müzakerecisi' kim olacak?!

Tarih verildi! Kabinede sürpriz değişiklikler geliyor

Taciz kayıt altında! AKP’li başkan tutuklanmadı…

Ümit Özdağ'dan 15 Temmuz ile ilgili çarpıcı iddia

CHP Manavgat İlçe Başkanı Başar'ın 13 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti

Resmî Gazete / 7-13 Temmuz 2025
