Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül: Ekonomide istikrar sadece faiz yükselterek olmaz

İktisatçı ve 12punto yazarı Duran Bülbül alınan faiz kararı sonrası 12punto.com.tr'ye değerlendirmelerde bulundu.

İktisatçı Prof. Dr. Duran Bülbül: Ekonomide  istikrar sadece faiz yükselterek olmaz

Merkez Bankası'nın merakla beklenen faiz kararı belli oldu. Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 puan artırarak yüzde %35'e yükseltti. İktisatçı Duran Bülbül alınan faiz kararı sonrası 12punto.com.tr'ye değerlendirmlerde bulundu.

Siyasi iktidarın faizleri yükseltme ve enflasyonu düşürmeye ilişkin bir programı yok. Ancak 2024 yılı  bütçesi mevcut enflasyonu yüzde yüz arttırma bütçesi olarak söylebilirim.  Ekonomide  istikrar sadece faiz yükselterek olmaz. Ekonomide tarımda , yatırımlarda sanayileşmede ve üretimde seçici bir programa ihtiyaç var, çok ivedi siyasi iktidarın bunu ortaya koyması gerekir. Şu an günü kurtarıyorlar, yarın onu da kurtaramıacaklar. Bir müddet sonra bu da yetmeyecektir. Yapmaları gereken piyasa faizleri yüzde 40 iken politika faizinide yüzde 9 dan yüzde 40 yapmaları gerekirdi. O zaman döviz kuru baskısında kısa vadede kurtulmak mümkündü. 

BEKLENEN OLDU

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35,00 arasına yer aldı. Beklenen de oldu zaten faiz %35'e yükseltildi.

STRATEJİLERİ YOK

Ancak temel sorun şu; Merkez Bankası'nın bir faiz stratejisi yok.

Bugün de yüksek faiz artışı yaparak bu ortamda faiz artışının yaratacağı olumlu etkiyi heba etmek istemediler.

 


Haber Kaynağı : 12punto

bütçe Anket döviz kuru Ekonomi Duran Bülbül TCMB