Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül borsa ve dövizden gelir elde edenlere yüzde 40 vergi düzenlemesini değerlendirdi

Bankada döviz hesabı olanlara, Hazine kağıtlarından kazananlara ve hisse senedinden gelir elde edenlere yüzde 40 vergi uygulanacak. İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül yeni vergi düzenlemesi hakkındaki değerlendirmelerini 12punto.com.tr'ye açıkladı.

İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül borsa ve dövizden gelir elde edenlere yüzde 40 vergi düzenlemesini değerlendirdi

Gizem Yaralı-12punto

AKP'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yeni torba yasa teklifiyle dövizden elde edilen faiz gelirleriyle borsadan kazanılan paralara uygulanan vergi oranlarını yüzde 40'a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yetki veriliyor. Ekonomi yönetimi, tasarrufçuların dövize talebini kısmak için bankalara zorunlu karşılıkları artırma dahil bir dizi ek yükler getirmişti. Şimdi doğrudan tasarrufçuların döviz kazancını budamaya yönelik ek maliyet hazırlıkları yapılıyor.

Torba teklifin 12'nci maddesiyle yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden (Eurobond veya dolarlı borçlanma senetleri) sağlanan getiriler ile bankalara döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden yüzde 40'a kadar vergi alınması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesi öngörülüyor. Mevcut artırma yetkisi şu anda yüzde 30'la sınırlı ve vergi yükü yüzde 25'e kadar çıktı. Kanun yürürlüğe girdikten sonra yetki tam kullanılırsa Hazine'nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini almak ve bankalara döviz yerine TL hesabı açmak daha avantajlı hale gelecek. Torba yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı'nın, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15'e kadar artırma yetkisinin, ‘yüzde 40'a kadar' şeklinde yükseltilmesi öngörülüyor. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihi, ihraç edenler, hesabın açılış tarihi ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi halen artış değil indirim yönünde kullanılıyor.

AK Parti’nin paylaştığı bilgi notunda, MADDE 12’nin gerçekçesi şöyle: “Mevduat, katılım ve döviz tevdiat hesapları için uygulanabilecek tevkifat (kesinti) oranlarına ilişkin Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.”

İktisatçı ve Maliyeci Prof. Dr. Duran Bülbül yeni vergi düzenlemesi hakkındaki değerlendirmeleri şöyle:

AKP milletvekillerinin Türkiye Büyük milletine sunduğu yeni torba yasa teklifinde dövizle elde edilen faiz gelirleriyle borsada kazanılan paralara uygulanan faiz oranının %40 a kadar çıkarılması konusunda bir Türkiye gruplar yetit teklifi vermiş bulunmaktalar. Bu yasanın en önemli gerekçesi dövizi baskılamak ve içi verilmiş bir yasadır. Ancak dövizli baskılamak sadece.

Dövize veya döviz kadaşlarına uygulanan vergi artırmakla önlemek mümkün değildir.

Ve bunun birçok hukuki, anayasal ve ekonomik açıdan sakıncaları vardır ki bunlardan birincisi şudur, bir kere bu yasa teklifi ve bu oran Cumhurbaşkanlığı yetki verilir. Bu şekilde uygulanırsa bir kere dövizin kayıt dışına çıkmasına neden olur. İkincisi insanlar dövizi daha çok bankaya yatırma yerine yastık altında yani elden tutmaya başlarlar. Üçüncüsü bu durum piyasada dövizin çekilmesine çekilmesi nedeniyle de daha çok kurun artmasına neden olur. Dördüncüsü ayrıca da ülkede bulunan sermaye birikiminin kaçmasına neden olur. Bu da ciddi bir şekilde büyüme ve kalkınmaya zarar verir. Beşincisi bu durum hukuka aykırıdır. Özel servet birikimine devletin el koymasıdır. Anayasaya aykırıdır.


Haber Kaynağı : Gizem Yaralı

Anayasa AKP