Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.839

Kadınların yönetim kurullarındaki temsili için yeni inisiyatif: Yüzde 30 Kulübü Türkiye'den önemli adım

ş hayatında toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmek amacıyla Yüzde 30 Kulübü Türkiye, kadınların yönetim kurullarındaki temsilini artırmak için piyasa etkinliği yüksek yatırım kurumlarıyla işbirliği gerçekleştirdi. İmza töreni, Borsa İstanbul'da düzenlendi.

Kadınların yönetim kurullarındaki temsili için yeni inisiyatif: Yüzde 30 Kulübü Türkiye'den önemli adım

İş hayatında toplumsal cinsiyet dengesini artırmayı hedefleyen Yüzde 30 Kulübü Türkiye, kadınların yönetim kurullarındaki temsilini güçlendirmek amacıyla piyasa etkinliği yüksek yatırım kurumlarıyla işbirliği gerçekleştirdi. Bu kapsamda, Yüzde 30 Kulübü Türkiye ve yedi şirket temsilcisinin katılımıyla hazırlanan "Şirketlerin Yönetim Kurullarında ve Üst Düzey Pozisyonlarında Kadınların Temsilinin Artırılmasını Önemsiyoruz" başlıklı bildirge için imza töreni Borsa İstanbul’da düzenlendi.

Bildirge, Ak Yatırım, Garanti BBVA Yatırım, İş Yatırım, QNB Finans Yatırım, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ÜNLÜ Menkul Değerler ve Yapı Kredi Yatırım yöneticileri tarafından imzalandı.

Törende konuşan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, bu inisiyatifin hayata geçirilmesinde rol almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Kadınların yetenekleri ve liderliklerinin aktif bir şekilde teşvik edildiği, daha eşitlikçi bir kurumsal dünya vizyonu etrafında bir araya geldik" dedi. Karagöz, Türkiye'deki halka açık şirketlerin, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) tavsiye ettiği yönetim kurullarında en az yüzde 25 kadın üye oranına ulaşmada yavaş ilerlediğini vurguladı.

BİR YILDA YARIM PUAN ARTIŞ

2022'de yüzde 17,5 olan kadın temsil oranının, 2023'te sadece yarım puan artarak yüzde 18'e çıktığını belirten Karagöz, Avrupa Birliği direktiflerinde belirlenen hedeflerin gerisinde kalındığını ifade etti. Yatırım kuruluşlarının danışmanlık hizmetleri ve farkındalık yaratma konusundaki katkılarının önemli olduğunu ekledi.

Melsa Ararat, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olarak, gelişmiş piyasalarda kadınların yönetim kurullarındaki ortalama oranının yüzde 30'u aştığını vurguladı. Ararat, AB ülkelerinin bu yıl sonuna kadar cinsiyet kotasını ülke yasalarına entegre edeceğini ve Türkiye'deki yavaş ilerlemenin 2019'dan itibaren iş dünyasını ve düzenleyici otoriteleri bir araya getirdiğini belirtti.

EBRD destekli projeye de değinen Ararat, raporun Türkiye’de finans sektörünün kadın temsilinde bir aktör olmadığına dikkat çektiğini ifade etti. "Bugün, sermaye piyasalarının önde gelen şirketleri, bu değişimi Türkiye’de de başlatma kararlılığında" dedi.

Ebru Dildar Edin, Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin Eş Başkanı, bildirgenin finans sektöründe anlamlı bir değişim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. "Kadınların iş hayatında hedeflenen yüzde 50 eşitliğe ulaşması için finans sektöründeki her paydaşın önemli görevler üstlenmesi gerekiyor" diye ekledi.

İmza töreninin ardından gerçekleştirilen gong töreni, Yüzde 30 Kulübü Türkiye yöneticileri ve imzacı şirketlerin yöneticilerinin katılımıyla yapıldı. Bu girişim, Türkiye'de cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.


Haber Kaynağı : AA

Kadın Kadın Barışı ve Güvenliği Endeksi Kadın Dayanışma Merkezi kadın hakları Kadın Kurultayı kadın mücadelesi