Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Marketlerde zam yağmuru: Aynı üründe 51 TL fark

Akaryakıt, döviz ve asgari ücrette değişiklik olmamasına rağmen marketlerde ayçiçeği yağı, süt ürünleri, çay ve şeker gibi temel ürünlere zam geldi. Fiyat farkları dikkat çekerken, üretim maliyetlerindeki artışın zamlara yansıdığı belirtildi.

Marketlerde zam yağmuru: Aynı üründe 51 TL fark

Marketler, ürünlerine yeni zamlar yaptı. Ayçiçeği ve zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, çay ve şeker, tuvalet kâğıdı ve peçeteler ile ev ve kişisel temizlik malzemeleri etiketi değişen ürün grupları oldu.

Türkiye gazetesinin haberine göre; akaryakıt, döviz ve asgari ücrette uzun zamandır değişiklik görülmemesine rağmen, marketlerin zam furyasına başlaması dikkati çekti.

Ayçiçeği ve zeytinyağı, peynir, süt ve süt ürünleri, çay ve şeker, tuvalet kâğıdı ve peçeteler, ev temizlik ürünlerinin en fazla etiketi değişen ürün grupları olduğu görüldü.

Market çalışanları da etiketlerin değiştirilmeye başladığını doğruladı. Öte yandan marketler arasındaki fiyat farklılıkları da artmaya başladı. Aynı bölge, hatta caddedeki iki ayrı markette aynı ürünün fiyatında 51 lira fark olduğu görüldü. 

'GİDERLERİMİZ ARTIYOR'

Bir zincir mağazanın bölge müdürü, zamlarla ilgili şu savunmayı yaptı:

"Üretim ve girdi maliyetlerindeki artış, depolama ve enerji giderleri raflara zam olarak yansıyor. Bu çok doğal… Ayrıca lojistik giderleri de önemli bir zam sebebi. Geçen yıla göre ciddi değişimler yok. Ancak belli gruplarda fiyatlar artıyor. Bunu yalnızca market kârı olarak görmemek gerek. Toptancı ve üreticiden gelen ürünler de zamlanıyor. Bu zamlar fırsatçılık değil, işletmelerin ayakta kalabilmesi için gerekli adımlar. Ayrıca iş yeri kiralarında da yüzde 60’ı geçen zamlar yapıldı. Bunların tamamı gider olarak ürün fiyatlarına yansıyor.” 

TİCARET BAKANLIĞI CEZA KESTİ

Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül itibarıyla fahiş fiyat denetimleri ve sektör bazlı denetimler kapsamında 1.274 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kestiğini duyurmuştu.

Bakanlık ayrıca denetimlerin devam ettiğini ve piyasada fırsatçılık yapanlara gerekli müdahalenin yapıldığını açıklamıştı. Ayrıca stokçuluk ve fırsatçılık yapan şirketlere bir yıl içinde üç kere yakalanmaları durumunda kapatma cezası uygulanacağını ifade etmişti.



Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

akaryakıt market