Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Para transferinde Maliye incelemesi: Yapanlar ispat etmek zorunda

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini incelemeye başladı. Vergi denetimleri sırasında, EFT ödememek için "kira" seçeneğiyle para transferinin gerçekleştirildiği tespit edildi. Ayrıca kira gelirini gizlemek için ödeme esnasında "diğer" seçeneğini de seçenler takibe alındı. "Diğer" seçeneğiyle yapılan düzenli ödemelerin tümü kira geliri olarak ele alınıyor.

Para transferinde Maliye incelemesi: Yapanlar ispat etmek zorunda

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerini incelemeye başladı. Bakanlığın hedefi, 1 milyon 300 bin ile 2 milyon arasında olduğu tahmin edilen kiralık konutların tümünden elde edilen geliri vergilendirmeye çalışıyor. 

TÜM İŞLEMLER İNCELENİYOR

Banka transferinde, ödeme türü olarak "kira" seçilen tüm işlemler inceleniyor. İnceleme sırasında bazı ilgisiz ödemelerin de kira olarak gösterildiği anlaşıldı. Kira olarak gösterilmesinin sebebi ise; kira ödemelerinde EFT alınmadığını gören bazı vatandaşların, ödemelerini bu seçenekle yaptığı belirlendi. Bu şekilde ödeme kabul edenler şimdi aksini ispata çalışıyor.

Maliye, incelemeleri sırasında, tapu kayıtları, Mernis kayıtları ve banka kayıtlarını karşılaştırmalı ele alıyor. Kirada evi olduğu halde gelir beyan etmeyenlere, nüfus kayıt sistemine bakılarak, evinde oturanın kim olduğu soruluyor ve beyanname vermesi isteniyor.

"DİĞER" SEÇENEĞİ İLE TAHSİL EDENLER DE TAKİPTE

Bakanlık, kira gelirlerini gizlemek için banka üzerinden "diğer" seçeneğiyle tahsil edenleri de takibe aldı ve şu an bu seçenekle yapılan düzenli ödemelerin tümü kira geliri olarak ele alınıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından 2008'da yayınlanan genel tebliğe göre konut kiralarında aylık kira ödemesinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda bu ödeme banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığıyla gerçekleştirilmeli.


Haber Kaynağı : 12punto

Hazine ve Maliye Bakanlığı kira EFT