Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,2409
Dolar
Arrow
38,0208
İngiliz Sterlini
Arrow
50,4703
Altın
Arrow
4068,0000
BIST
Arrow
9.317

Yapay zeka iş hayatını yeniden şekillendiriyor: 5 milyon iş yok olacak

Dijitalleşme ve otomasyonun hızla yükselişi, 2030 yılına kadar 5 milyon işin yok olmasına neden olacak. FOBO (Eskimiş Olma Korkusu) artarken, profesyonellerin teknoloji odaklı beceriler kazanması artık bir zorunluluk haline geldi.

Yapay zeka iş hayatını yeniden şekillendiriyor: 5 milyon iş yok olacak

Teknoloji ve dijitalleşmenin hızla ilerlediği günümüzde, beyaz yakalı çalışanlar giderek artan bir endişe içinde: FOBO (Fear of Becoming Obsolete), yani ‘Eskimiş Olma Korkusu’. Yapay zekâ, otomasyon ve dijital dönüşüm gibi teknolojik gelişmeler, iş hayatını dönüştürürken birçok meslek kolunu tehdit ediyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu’na göre, bu dönüşümün 2030 yılına kadar 19 milyon yeni iş kolu yaratması bekleniyor. Özellikle yapay zekâ ve veri işleme teknolojileri, 11 milyon yeni rol sunacak. Ancak, robotların ve otomasyonun yarattığından 5 milyon daha fazla işi ortadan kaldıracağı öngörülüyor.

TEMEL BECERİLER YENİLENİYOR

Raporda, çalışanların mevcut becerilerinin yüzde 39’unun 2030 yılına kadar değişmesi gerektiği belirtiliyor. Teknolojik beceriler, diğer yetkinliklerin önüne geçerek iş dünyasında en kritik gereksinim haline geliyor. Önümüzdeki beş yıl içinde profesyonellerin, teknoloji odaklı becerilere uyum sağlayamaması durumunda işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceği vurgulanıyor.

YENİ ÇAĞIN GEREKLİLİĞİ SÜREKLİ EĞİTİM VE UYUM

Uzmanlar, mevcut iş gücünün yeni teknolojilere adapte olabilmesi için sürekli eğitim alması gerektiğine dikkat çekiyor. Yapay zekâ, veri analitiği, yazılım geliştirme ve robotik gibi alanlarda uzmanlık kazanmak, profesyoneller için artık bir tercih değil, zorunluluk.

Dijitalleşme ve otomasyonun etkisiyle iş dünyası dönüşürken, çalışanların bu değişime ayak uydurması için kendini yeniden keşfetmesi gerekiyor. Bu süreçte hem bireylerin hem de şirketlerin eğitim ve beceri geliştirme programlarına daha fazla yatırım yapması bekleniyor.

FOBO’YA KARŞI ÇÖZÜM KENDİNİ YENİLEMEK

Uzmanlar, FOBO’nun önüne geçmek için bireylerin ve şirketlerin daha esnek ve yenilikçi bir yaklaşımla hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Teknoloji çağında var olabilmek için öğrenmeye ve gelişime açık bir iş gücü oluşturmak kritik önem taşıyor.



Haber Kaynağı : 12punto

Wodo Network