2 milyar yıllık kayada hayattaki en eski mikroplar bulundu
Bilim insanları, Güney Afrika'daki kayalıklarda 2 milyar yıl öncesine ait mikroplar keşfetti.
Yapılan yeni bir araştırma, dünyanın en eski mikroplarını ortaya çıkardı. 2 milyar yıllık kayada bulunan mikroplar, yalnızca Dünya'nın değil, Mars'ın da geçmişine ışık tutabilir.
Yeryüzünün derinliklerinde, mikropların uzun süre hayatta kalabilecekleri özel koşullar oluşabiliyor. Bu organizmalar, milyonlarca yıl boyunca yaşamlarını sürdürebiliyor. Yeni bir araştırma, Güney Afrika'daki Bushveld Magmatik Kompleksi'nde yapıldı ve burada daha önce tespit edilen mikroplardan neredeyse 1,9 milyar yıl daha eski örnekler keşfedildi.
MİKROPLAR İÇİN ELVERİŞLİ ORTAM
Bushveld Magmatik Kompleksi, yaklaşık 2 milyar yıl önce magmanın yavaşça soğumasıyla oluşmuş bir bölgedir.
İrlanda büyüklüğündeki bu bölge, dünyanın en zengin maden rezervlerinden bazılarına ev sahipliği yaparken, küresel platinin yaklaşık yüzde 70’inin de buradan çıkarıldığı bilinmektedir.
Uzmanlar, bölgenin tarihsel olarak büyük ölçüde değişmeden kalmasının, çok eski mikropların varlığını sürdürmesi için uygun bir ortam sağladığını vurguladı.
CANLI OLDUKLARI DOĞRULANDI
Araştırma ekibi mikropları, yerin 15 metre altında, 30 santimetre uzunluğundaki 2 milyar yıllık kayada keşfetti.
Ekip, mikropların uzun yıllar boyunca kayada yaşadığını ve sondaj sırasında yüzeye çıkmadığını tespit etmek için çeşitli görüntüleme teknikleri kullandı. Protein içeriğini inceleyen ekip, organizmaların canlı olduğunu doğruladı.
1.9 MİLYAR YIL DAHA YAŞLI
Tokyo Üniversitesi'nden Yohey Suzuki, araştırmanın sonuçlarının son derece heyecan verici olduğunu belirterek, "2 milyar yıllık kayaların yaşamı destekleyip desteklemediğini bilmiyorduk. Bu, şimdiye kadar keşfedilen en eski canlı mikroorganizmalardan biri," ifadelerini kullandı.
Daha önceki araştırmalar, en eski mikropların okyanus tabanının altındaki 100 milyon yıllık tortularda bulunduğunu göstermişti.
Araştırmacılar, bu bulguları daha derinlemesine inceleyerek, Dünya’daki yaşamın kökenleri hakkında daha kapsamlı bilgi edinmeyi umuyor.
Suzuki, “Dünya’daki 2 milyar yıl öncesine ait örneklerde mikrobiyal yaşamı bulmak, Mars’tan gelen örneklerde bulabileceklerimiz açısından büyük bir heyecan kaynağı,” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla