Instagram ilk değil... Türkiye'de bu güne kadara erişime engellenen sosyal medya platformları hangileri?
BTK tarafından 2 Ağustos'ta Instagram'a getirilen erişim engeli 5 Ağustos itibariyle devam ediyor. Bununla birlikte Instagram erişime kapatılan tek sosyal medya platformu değil. Facebook'tan Twitter'a kadar birçok sosyal medya platformu daha önce de Türkiye'de erişime kapatılmıştı. İşte o platformlar...
YouTube, 2008 yılında Atatürk'e hakaret içerdiği iddia edilen videolar nedeniyle erişime kapatıldı. Türkiye'deki kullanıcılar yaklaşık iki yıl boyunca bu popüler video paylaşım platformuna erişim sağlayamadı. 2010 yılında, ilgili videoların kaldırılmasıyla birlikte erişim engeli kaldırıldı.
Twitter, 2014 yılında Türkiye'de siyasi içerikli paylaşımların yoğunlaştığı bir dönemde erişime engellendi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'ın "ülkenin güvenliğini tehdit eden içeriklerin yayılmasına neden olduğunu" savunarak platformun kapatılmasını savundu. Engelleme kısa bir süre sonra mahkeme kararıyla kaldırıldı.
2015 yılında Facebook, bazı sayfaların terör örgütleri lehine propaganda yaptığı gerekçesiyle belirli süreler boyunca erişim engeline tabi tutuldu. Bu engellemeler, genellikle geçici olup ilgili içeriklerin kaldırılmasıyla sona erdi.
Wikipedia, 2017 yılında Türkiye'yi terör örgütleriyle işbirliği içinde gösteren bazı makaleler nedeniyle erişime kapatıldı. Bu engelleme yaklaşık üç yıl sürdü ve 2020 yılında Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü kararıyla son buldu.
2020 yılında TikTok, çeşitli etik dışı içeriklerin yayılması ve kullanıcı gizliliğinin ihlal edilmesi gerekçesiyle kısa süreli erişim engelleriyle karşılaştı. TikTok, Türkiye'nin taleplerini karşılayarak bu engellemeleri kaldırmayı başardı.
Reddit, 2015 ve 2021 yıllarında müstehcen içerikler ve yasa dışı faaliyetlerle ilgili paylaşımlar nedeniyle erişim engellerine maruz kaldı. Her iki dönemde de platform, ilgili içerikleri kaldırarak erişim engelini kaldırmayı başardı.
2021 yılında, Türkiye'nin sosyal medya yasaları kapsamında kullanıcı verilerini Türkiye'de barındırma zorunluluğu getirilmesi üzerine Instagram ve WhatsApp'a yönelik erişim engeli tehditleri gündeme geldi. Ancak, platformlar Türkiye ile işbirliği yaparak bu engellemeleri önledi.
Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad de erişime engellenen platformlardan.
Wattpad, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla 16 Temmuz Salı günü erişime kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz engele “Wattpad’i herhalde dünyada erişime engelleyen ilk ülke olduk” diyerek tepki gösterdi.
LGBTİ+ tanışma ve partnerlik ağı Hornet’in internet sitesine 2020 yılında erişim engeli geldi.
Bir yıl sonra aynı tarihte Hornet aplikasyonunu Apple’dan indirip kullanan kullanıcılar uygulamaya giremedi. Hornet, Apple kullanıcılarına yolladığı mesajda aplikasyonun “Türk mahkemelerinin kararı sonucu” Apple tarafından kaldırıldığını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) 6 Şubat 2024’te yayımladığı 22 Kasım 2023 tarihli kararla, erişim engelinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.
Dünyada 35 milyondan fazla kişinin kullandığı LGBTİ+ tanışma ve partnerlik ağı Hornet’in Türkiye’de yaklaşık üç milyon kullanıcısı var.
Hornet’e benzer bir uygulama olan Grindr’a da 2013’ten beri Türkiye’de erişilemiyor.
Kullanıcılar Türkiye’den Grindr’a erişmek için VPN gibi yollara başvuruyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Galatasaray Bodrum FK’yi yenerken, Muslera ve Kerem arasında gerginlik
Teğmenlerin Komutanlarının 'Suçu'!...
Arka Sokaklar'daki tarikat sahneleri İslamcı kesimi rahatsız etmişti
Narin cinayetinde sır perdesi aralanıyor
Cübbeli Ahmet'ten Mauro Icardi'ye
Yandaş yazardan yeni seçim anketi
Narin’in ölümünde şüpheler artıyor! Teker teker inceledi
23 Kasım Cumartesi reyting sonuçları
Çok sayıda il ve ilçede eğitime 1 günlük ara verildi
AKP kulislerinden asgari ücret için 'ortalama' formül!