Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

ABK davasında dikkat çeken karar: Tutuklanıp açığa alındıkları suçtan takipsizlik verildi

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ile bağlantılı “gizli tanık” soruşturması kapsamında Salı günü görülen duruşmada mahkeme, tutuklu 7 sanığın tahliyesine karar verdi. Yaşanan bu tahliyeyi sosyal medya hesabına taşıyan İsmail Saymaz davaya dair ilginç bir detayı paylaştı.

ABK davasında dikkat çeken karar: Tutuklanıp açığa alındıkları suçtan takipsizlik verildi

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı gizli tanık Sertçelik'in firarına ilişkin görülen davada, yedisi tutuklu 11 sanık yargılanıyordu. Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla dosyada tutuklu sanık kalmadı.

DAVANIN SÜRECİ

7 Eylül 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek Ayhan Bora Kaplan ve “Kaplanlar” adıyla bilinen yer altı suç örgütü üyelerinden şikayetçi olan müşteki Erkan D.'nin beyanları üzerine soruşturma başlatıldı.

Suç örgütü üyeleri, örgütün lideri olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan'ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda adam öldürülme, silahla yaralama, alıkoyarak işkence etme, gasp etme, darb ve zorla çek yazdırma gibi olaylardan sorumlu tutuldu.

8 Eylül 2023’te Ayhan Bora Kaplan, yurtdışına kaçmak isterken Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından yakalandı.

“Gizli tanık” Serdar Sertçelik’in ifadeleri ardından görevden uzaklaştırılan Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca, Metehan İlkyaz ve üç sivil gözaltına alındı.

Bazı polislerin suç örgütüyle bağlantılı olduğu iddiası üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nce başlatılan idari soruşturma neticesinde 11 Ekim 2023 tarihinde dokuz polis açığa alındı.

Suç örgütüyle bağlantılı “gizli tanık” soruşturması kapsamında 6'sı emniyet mensubu 11 kişi hakkında düzenlenen iddianame, temmuz ayında Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

18 Temmuz’da görülen gizli tanık Sertçelik'in firarına ilişkin 11 sanığın yargılandığı davada, mahkeme tutuklu sanıklardan açığa alınan komiser Metehan İlkyaz'ın tahliyesine hükmederek duruşmayı 3 Eylül Salı gününe ertelemişti. Bugün gerçekleşen dava sonunda dosyada tutuklu sanık kalmdı.

İSMAİL SAYMAZ'DAN MAHKEME KARARINA DAİR ŞAŞIRTAN DETAY

Tutuklu sanığın kalmadığı davayla ilgili olarak bir paylaşımda bulunan gazeteci İsmail Saymaz, serbest bırakılan polislerin takipsizlik kararı aldığı konunun kendilerinin tutuklanmasına ve açığa alınmalarına neden olan konu olduğunu işaret ederek yaşanan bu kavram karmaşasına ve mahkemenin kararına bir göndermede bulundu.

Saymaz şunları yazdı:

"Ayhan Bora Kaplan soruşturmasından tutuklanan emniyet müdürleri ve komiserler bugün  tahliye edilmişti.

Aynı müdür ve komiserler hakkında anayasal düzene karşı suç işlemekten de takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.

Halbuki polisler bu suçtan tutuklanmış ve açığa alınmıştı."


Haber Kaynağı : 12punto

Ayhan Bora Kaplan Ceza Cumhuriyet Başsavcılığı dava duruşma