Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bakan Tekin'den laiklik çıkışı "Sizin laiklik anlayışınızla okuduğum farklı"

Milli Eğitim Bakanı Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumun ardından milletvekillerince kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Bakan Tekin, burada yaptığı laiklik açıklamasıyla dikkat çekti.

Bakan Tekin'den laiklik çıkışı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anayasa Mahkemesince (AYM) Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerine iptal kararı vermesine ilişkin, "AYM'nin verdiği 9 aylık süre içerisinde paydaşlarla istişare yapacak, farklı öneriler gelirse değerlendireceğiz.

Farklı öneriler gelmez veya sağlıklı metin ulaşmazsa mevcut metin üzerinden AYM'nin iptal kararı doğrultusunda beklenen maddelerle ilgili düzenlememizi yapacağız.

Ciddi araştırmalar yapıyoruz, gerekli adımları atacağız" dedi.

Eğitimin herkesin kendi perspektifinden formüller ürettiği bir alan olduğunu belirten Tekin, Bakanlık görevine başladığı süreçten bu yana aldıkları kararlar ve değişikliklerde görüş alışveriş mekanizması ile hareket ettiklerini anlatarak, eksikliklerin olduğunu ve bunlarla ilgili tedbir alacaklarını dile getirdi.

"LAİKLİK KONUSUNDA ATTIĞIMIZ ADIMLARDA SIKINTI YOK"

Bakan Tekin, bazı milletvekillerince gündeme getirilen 'eğitimde laiklik' tartışmaları ile ilgili, "Burada laiklikle ilgili yapılan eleştirilerin hiçbirini kabul etmiyorum.

Sizin laiklik anlayışınızla benim bilimsel yorumlarda okuduğum farklı. Ben laikliği dini inanç ve ibadet hürriyeti, bazı arkadaşlarımız hala geleneksel Fransız tarzı anlayışı çerçevesinde belli din ve inançlara mensup kişilerin inanç ve ifade hürriyetini sağlıklı yaşamamasını kurguluyor.

Burada bir anlayış farkı var. Şu konuda sizi temin etmek isterim; bu konuda attığımız adımlarda hiçbir sıkıntı yok" ifadelerini kullandı.

"AYM'NİN İPTAL KARARI DOĞRULTUSUNDA DÜZENLEME YAPACAĞIZ"

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun AYM'deki görüşmelerine dair de konuşan Tekin, "Bu süreç sonunda AYM bize 9 aylık süre verdi. Biz bu süre içerisinde eğitim sektörünün bütün paydaşlarıyla gerekli istişareleri yapacağız, sahadan farklı öneriler gelirse değerlendireceğiz.

Farklı öneriler gelmez veya sağlıklı metin ulaşmazsa mevcut metin üzerinden AYM'nin iptal kararı doğrultusunda beklenen maddelerle ilgili düzenlememizi yapacağız. Ciddi araştırmalar yapıyoruz, gerekli adımları atacağız" dedi.

Tekin, proje okulları ile ilgili yöneltilen eleştirilere karşın şunları kaydetti:

"Proje okullarındaki amacımız; meslek liseleri açısından mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan ara eleman ya da ara iş gücüyle ilgili sektörle konuşarak ara eleman yetiştirecek meslek lisesi organize ediyoruz. Okulun akademik eğitimini bizim kontrolümüzde kalması koşuluyla. Meslek liseleriyle ilgili bu türde proje ve tematik meslek lisesi dediğimiz yaklaşık 460 tane okul var. Bunlar protokollerle oluşturuldu."

"SORUMLU EKİP OLUŞTURULDU"

Mesleki Eğitim Merkezleri'nde (MESEM) yaşanan suistimallerin haziran ayında yapılan düzenlemeyle tamamının engellendiğini bildiren Tekin, Bakanlığın Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgelerde yaptığı çalışmalarla ilgili ise "Deprem bölgesi ile ilgili yaptığımız hazırlıkları her ay raporluyoruz. Deprem bölgesi illerinden sorumlu ekip oluşturduk. Bakanlık merkez teşkilatındaki bir arkadaşımız veya komisyonumuz il yöneticileriyle irtibat halinde.

Oradaki problemler anında çözüme kavuşturuluyor veya çözülmek üzere ilgililerle paylaşılıyor. Deprem bölgesi konusunda hassasız.

Bu, Cumhurbaşkanımızın da ısrarla telkin ettiği bir durum. Bu konuda hassasız, bize ulaşanları anında çözmek için çaba sarf ediyoruz" açıklamasını yaptı.

"DEPREMDEN ÖNCEKİ RAKAMLARIN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ"

Tekin, şöyle devam etti:

"Deprem bölgesinde yıkılan okul sayısı neredeyse yok. Bölgede toplam deprem öncesi 119 bin 200 dersliğimiz vardı. Deprem sonrası yıkı

Haber Kaynağı : İHA

Anayasa Mahkemesi Fatih Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğrenci öğretmen sistem

İlgili Haberler