Çay üreticisi protestolarına devam ediyor!
Devletin açıkladığı yaş çay alım fiyatına üreticiden tepkiler gelmeye devam ediyor. Rize Meydanı'na çay dökerek Bakanlığı protesto eden üreticiler, “Açlığa ve yoksulluğa mahkûm edecek bu fiyatı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı yaş çay alım fiyatının kilogram başına 17 TL ve 2 TL destekleme payı olarak açıklanmasına üreticilerin öfkesi dinmiyor. Rize'de tepki için eylem yapan çay üreticileri yanlarında getirdikleri çayları meydana dökerek bakanlığı protesto etti.
Çay üreticileri, CHP Rize İl Örgütü'nün "Açıklanan çay fiyatını reddediyoruz, kabul etmiyoruz" çağrısıyla Rize Atatürk Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme, Çay Üreticileri Meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, meslek ve sivil toplum örgütleri destek verdi. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz burada yaptığı açıklamada, "Çay müstahsilini açlığa ve yoksulluğa mahkûm edecek bu fiyatı kabul etmiyoruz. Reddediyoruz! Bu fiyatı açıkladığı için Tarım ve Orman Bakanı'nı istifaya davet ediyoruz" dedi. Deniz, "Yaş çaya yüzde 54,5 zam yapılması çay üreticilerine yapılan bir saygısızlıktır. Kriz niye sadece emeklilere, çalışanlara çay üreticilerine var. Tasarruf istiyorsanız sarayı kapatın. Sarayı kapatın yaş çay alım fiyatını en az 25 TL yapın. Sarayı kapatın emeklilerin çalışanların hakkını verin" çağrısında bulundu.
ÇAY EKMEĞİMİZDİR
Çay Üreticisi Meclisleri Temsilcisi Recep Memişoğlu "Özel sektörle devlet arasında yapılan fiyat pazarlıkları sonucunda taban fiyat düşük tutulup, destekleme fiyatına devletin daha fazla katkı sunmasıyla aslında burada özel sektör bir anlamda desteklenmiştir. Çay üreticisinin sorunları tabii ki sadece fiyat değildir, fiyat da çok önemlidir, fiyat işin başıdır. Bizim ekmeğimizdir, bizim okul harçlığımızdır, bizim cenaze masrafımızdır, giyim masrafımızdır, mutfak masrafımızdır" diye konuştu.
ÜRETİCİ İÇİN YASA ÇIKARILMALI
Kemalpaşalı çay üreticisi Emine Akbıyık, açıklanan fiyatın üreticiyi mağdur ettiğini dile getirerek şöyle konuştu: "Daha önce de fiyat düşüktü ama bu yıl daha da düştü ve bizi sarstı. Yapılan zamlarla üretimde mağdur olduğumuz için zarar ediyoruz. Üretimde bezi, muşambası, gübresi, makası var. Bir de işçilerle yardımlaşarak çayı toplamak zorundayız. Taban fiyatın 25 TL’nin üzerinde olması lazım ki bizi kurtarsın. Eskiden biz çay parasıyla geçinirdik, bizi kurtarıyordu. Şimdi yiyeceğimizi bile alamayacak duruma geldik, geçinemiyoruz. Zor şartlar altında çaylık arazileri korumaya çalışıyoruz. Çay üreticileri için bir yasa çıkarılması gerekiyor. Çay toplanıyor ama fiyat belli değil. Her sene 'fiyat ne olacak satabilecek miyiz?' diye endişeleniyoruz. Özel sektör devletin belirlediği taban fiyatın altında çayı almaya çalışıyor. Çünkü biliyor ki üretici satmaya mecbur kalacak. İşçilerin çalışma şartlarının belirlenmesi için de bir yasa çıkarılmalı. Parası olan işçiye yüksek fiyat veriyor daha az verilince de işçi gitmiyor. Bunun maliyeti de bizi mağdur ediyor.”
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta bugün kim elendi? 13 Aralık Cuma 10 altın bileziği kim aldı?
Arif Güran'ın yüz yüze görüşme tutanağı ortaya çıktı
Kararsız seçmen oranı yüzde 30'u aştı
Bugün hangi maçlar var? 13 Aralık Cuma hangi takımların maçı var?
Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan uçakta olay çıkardı! Petlas'tan açıklama geldi
Rusya'ya kaçan Beşar Esad'ın evinin içinin son hali görüntülendi
2025 emekli maaşı zammı belli oluyor: En düşük maaş ne kadar olacak?
İstanbul’da restoranlarda 'harcama limiti'
Bursa'da duruşma salonunda silahlı saldırı!
Icardi'nin yeni sevgilisi belli oldu