Cemevleri ibadethane olarak kabul edilecek: İBB Meclisi onayladı
2020 yılında cemevlerinin statüsünün ibadethane olarak değiştirilmesi önerisi, AKP ve MHP'nin oylarıyla İBB Meclisi'nde reddedilmişti. İBB Meclisi, aldığı kararla aldığı kararla cemevlerini ibadethane olarak kabul etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yerel seçimlerden 1 ay önce yaptığı açıklamada, “Cemevleri ibadethanedir. Bunu kabul etmeyen, ettirmeyen, etmemeye çalışan hangi anlayış varsa tarihe gömülme vakti gelmiştir" demişti. İBB Meclisi, aldığı kararla aldığı kararla cemevlerini ibadethane olarak kabul etti.
İBB Meclisinin onayıyla mayıs ayında kurulan Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün görev ve çalışma yönetmeliği teklifi, İBB Meclisinin dünkü oturumunda oy çokluğuyla kabul edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tarafından onaylanan yeni yönetmelikle, İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları netleştirildi. Şube müdürlüğünün görev kapsamı alanındaki ibadethaneler arasında Cemevleri ve diğer dinlerin ibadethaneleri de sayıldı.
TÜM DİNİ KURUMLAR DESTEKLENECEK
Dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için gerekli malzeme desteğinin sağlanması, dini kurum ve toplulukların eğitim ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi, inanç grupları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla ortak çalışmalar yapılması, etkinlikler düzenlenmesi ve gerektiğinde destek sunulması da şu müdürlüğünün görev tanımı içerisinde yer aldı.
'KAMUSAL HİZMETLERDEN EŞİT YARARLANILACAK'
İbadethaneler arasında ayırıma yol açacak karar ve işlemlerden kaçınılması, dini kurum ve toplulukların kamusal hizmet ve olanaklardan eşit bir şekilde yararlanabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün, görev ve çalışma yönetmeliğinde özellikle vurgulandı.
'TÜM İBADETHANELERE EŞİT HİZMET GÖTÜRÜLECEK'
Alınan kararı değerlendiren İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, “Biz geçmişten beri zaten hep aynı şeyi söylüyoruz. Geçtiğimiz dönemde de bu mecliste, Cemevleri’nin ibadethane statüsünde olmasına ilişkin önerge verdik. Fakat çoğunluk bizde değildi, AK Parti çoğunluğu vardı ve o dönemde reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüm İbadethanelere yönelik hizmetleri için bunu tek bir müdürlük çatısı altında toplamak için, dini kurum ve topluluklarla ilişkiler müdürlüğünü kurduk Mayıs ayında. Bu müdürlüğün tam olarak hangi ibadethane, hangi topluluklara, nasıl bir hizmet vereceğini açıklamak için mevcut kanunlar çerçevesinde bakış açımızı da ortaya koyarak, ibadethane tanımını getirdik. Bizim için ibadethane. Bu kanun kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hizmet edeceği ibadethaneler, ‘Cami, Mescit, Cemevi, Kilise, Havradır’ dedik. Ve ismini net koyarak, müdürlüğün tüm bu ibadethanelere eşit hizmet götüreceğini yönetmelikle düzenledik” açıklamalarında bulundu.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Kainat güzeli seçilmişti! Makyajsız hali gündem oldu
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
Bu akşam TV'de ne var? 20 Kasım Çarşamba Kanal D, Show TV, TRT1, ATV, Star TV
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Fenerbahçe'ye Talisca sonrası Eriksen piyangosu
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?