Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
46,8588
Dolar
Arrow
40,1735
İngiliz Sterlini
Arrow
53,9439
Altın
Arrow
4318,0000
BIST
Arrow
10.225

CHP MYK’da AKP, MHP ve DEM’in 'süreç ittifakı' masaya yatırıldı: 'Kürt seçmen için üçüncü yol CHP’dir'

CHP Merkez Yürütme Kurulu, AKP, MHP ve DEM arasında kurulan “süreç ittifakı”nı değerlendirdi.

CHP MYK’da AKP, MHP ve DEM’in 'süreç ittifakı' masaya yatırıldı: 'Kürt seçmen için üçüncü yol CHP’dir'

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK), siyasetteki hareketli gündemin gölgesinde bir araya geldi. Görüşmede CHP’li belediyelere yönelik yürütülen operasyonların yanı sıra, “açılım süreci” de masaya yatırıldı. CHP kaynakları, iktidarın “Terörsüz Türkiye” adıyla yürütmeye çalıştığı sürecin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi ömrünü uzatmayı” hedeflediği değerlendirmesinde bulundu.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, toplantıda ayrıca, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “AK Parti, MHP, DEM biz en azından üçlü olarak bu yolda beraber yürümeye karar verdik” sözleri de ele alındı. CHP kanadı, bu gelişmenin yeni bir anayasa değişikliği girişimine dönüşeceği görüşünü dile getirdi. Aynı kaynaklar, “Erdoğan, yeni duyurduğu ittifakı, ‘Süreç ittifakı’ olarak tanımladı. Bu süreçte Anayasa değişikliği de var” ifadelerine yer verdi.

CHP’nin hiçbir koşulda Anayasa masasına oturmayacağını kaydeden CHP’liler, “Kürt seçmen için üçüncü yol CHP’dir” dedi.

CHP kaynakları, partinin Kürt meselesine yönelik bakış açısının geçmişten bugüne değişmediğini ve netliğini koruduğunu vurguladı. AKP ya da DEM Parti’nin politikalarına göre pozisyon değiştirmeyeceklerinin altını çizen kurmaylar, “İktidar, bu süreci CHP’yi dışarıda tutarak çözmeye çalışıyor. Ancak atladıkları şey, CHP’nin Kürt seçmen üzerindeki etkisi” dedi.

GENİŞ KAPSAMLI ANKET HAZIRLANDI

Alınan bilgilere göre, Kürt seçmenlerin eğilimlerini anlamaya yönelik geniş ölçekli bir anket çalışması başlatıldı. Türkiye genelinde yürütülen araştırmada, katılımcılara oy tercihlerinden kent aidiyetlerine kadar çeşitli sorular yöneltildi. Aynı zamanda PKK’nin silah bırakması konusundaki görüşleri de ankette yer aldı. CHP’nin bu çalışmanın sonuçlarını 21 Temmuz’da yapılacak olan MYK toplantısında ele alacağı ve buradan çıkacak verilere göre yeni politikalar üretileceği aktarıldı.

KOMİSYONA KATILIM ŞARTLI GÜNDEMDE

Toplantıda, TBMM’de kurulması planlanan “Terörsüz Türkiye” komisyonu da tartışıldı. Edinilen bilgilere göre, bazı parti yöneticileri komisyona dahil olunmaması gerektiğini savundu. Süreç boyunca partinin dışarıda bırakıldığını hatırlatan bu isimler, “Komisyona girersek, CHP’nin dışarıda bırakıldığı süreci legalleştirmiş oluruz” görüşünü ortaya koydu. Buna karşın, parti içindeki baskın eğilimin “Şartlarımız kabul edilirse komisyonda mutlaka olmalıyız” yönünde olduğu belirtildi. CHP’nin öne sürdüğü şartlar arasında “Nitelikli çoğunluk aransın” ve “Eşit temsil olsun” maddeleri yer aldı. Kurmaylar ayrıca, sürecin başarılı olabilmesi için demokratikleşme yönünde somut adımların zorunlu olduğuna da dikkat çekti.

BELEDİYELERE OPERASYONLAR

MYK toplantısında ayrıca CHP’li belediyelere yönelik düzenlenen operasyonlara karşı izlenecek yol haritası ele alındı. Partililer, “CHP zamanla motivasyonunu kaybeden, sokaktan çekilir” algısının boşa çıkarıldığını ifade ederek, kararlı bir şekilde eylemlere devam edeceklerini söyledi.

Toplantıda şu değerlendirmeler öne çıktı:

“Eylem için kentlerde topladığımız organik kitle, mücadeleyi giderek daha da büyütüyor. Sokaktan çekilmeyecek, AKP’nin çizdiği sınırlarda siyaset yapmayacağız. AKP, madem hukuksuzlukta ısrar ediyor, biz de mücadelede ısrarcı olacağız. 2 Kasım'da sandığı önümüzde istiyoruz. İktidar, son günlerini yaşıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, halk kararı verdi. İlk seçimde gidecekler. Muradımız, arkalarında bırakacakları enkazın daha da büyümemesi.”


Haber Kaynağı : 12punto

açılım süreci CHP
Wodo Network