Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

CHP'den New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki yolsuzluk iddialarına tepki: 'Sorgulanmaya değer'

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, New York Belediye Başkanı Eric Adams'a yönelik yolsuzluk iddialarını değerlendirdi. İddianamede Türk iş insanları ve THY'nin de yer aldığını belirten Günaydın, bu ilişkilerin siyaseten sorgulanması gerektiğini söyledi.

CHP'den New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki yolsuzluk iddialarına tepki: 'Sorgulanmaya değer'

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan yolsuzluk iddianamesini değerlendirdi. 

İddianamede yer alan beş Türk iş insanı, Türk Hava Yolları (THY) ve Türkevi'nin yangın yönetmeliği konusundaki iddiaların dikkat çekici olduğunu belirten Günaydın, bu konuların  incelenmesi gerektiğini söyledi.

Gökhan Günaydın, Adams hakkındaki iddiaları üç ana başlık altında topladı. İlk olarak, beş Türk iş insanının Adams’ın kampanyasına yasadışı bağışlarda bulunduğuna dair iddiaları ele aldı. Bu bağışların Amerikan yasalarına aykırı olduğunu ifade eden Günaydın, bu iş insanlarının kimlikleri ve motivasyonlarının siyaseten sorgulanmasının önemli olduğunu belirtti.

THY ÜZERİNDEN SAĞLANAN AVANTAJLAR

İddianamede ayrıca, THY’nin Adams’a sağladığı özel avantajlar sağlandığı ifade edildi. Adams’ın Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerde THY ile sık sık uçtuğu, bu uçuşlar sırasında 123 bin dolar değerinde indirimler, otel avantajları ve business class yükseltme hizmeti aldığı iddia ediliyor.

Günaydın, bu rakamın bugünkü kurla yaklaşık 4.2 milyon TL’ye denk geldiğini vurgulayarak, "THY Yönetim Kurulu Başkanı'nın aylık maaşının 1 milyon 840 bin TL olduğunu biliyoruz. Yani rüşvet iddiasının toplam tutarı, Bilal Ekşi’nin 3 aylık maaşı bile değil. Ancak hukukun işlediği ülkelerde bu tür hukuka aykırılıklar, nicel değil nitel boyutlarıyla değerlendiriliyor" dedi.

TÜRKEVİ VE YANGIN YÖNETMELİĞİ İDDİALARI

Günaydın, Türkevi’nin yangın yönetmeliğine uygunluk konusundaki sorunların da iddianamede yer aldığını belirtti.

New York İtfaiyesi’nin Türkevi’nde 60'tan fazla yangın alarmı kusuru tespit ettiğini ve bu nedenle iskân izni vermediğini, ancak bir Türk diplomatın devreye girerek Adams ile yapılan önceki iyilikleri hatırlatması sonucu bu sorunun çözüldüğünü iddia etti.

NE OLMUŞTU?

ABD'de bulunan Türkevi'nde açıklamalarda bulunan CHP lideri Özgür Özel, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında açılan ve Türk yetkililerin de isminin geçtiği yolsuzluk soruşturması ile ilgili sorulan soruya, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ABD'ye saldırıldığında önemli bir jest yaptı ve burada böyle bir bina yapılırken Türkiye rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil, öyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye niyet etmek Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden kimseye yakışmaz" cevabı vermişti.

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında, aralarında yolsuzluk ve rüşvet dahil beş konuda suçlamaların yöneltildiği iddianame hazırlandı. 57 sayfalık iddianamenin önemli bir bölümünü Türk iş insanları ve en az bir Türk yetkiliyle bağlantılı suçlamalar oluşturuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

gökhan günaydın Eric Adams CHP