Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.654

Depremzedeler evine yerleşmemişti: 12punto'ya konuşan CHP'li Ağbaba'dan 'yerinde dönüşüm' önerisi

Malatyalı depremzedelerin yeni inşa edilen TOKİ evlerine yerleşmediği ortaya çıkmıştı. 12punto'ya konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba depremzedelerin evlerine yerleşmesi için 'yerinde dönüşüm' yapılması gerektiğini söyledi.

Depremzedeler evine yerleşmemişti: 12punto'ya konuşan CHP'li Ağbaba'dan 'yerinde dönüşüm' önerisi

Hikmet Eren ÇELENK/ 12punto.com.tr ÖZEL

Malatya'da depremzedelerin yeni yapılan evlerine yerleşmek istememesi üzerine 12punto'nun haberi gündem olmuştu.

12punto'nun araştırması sonucu depremzedelerin evlerine yerleşmeme nedeninin sosyal yardım kesintisi, altyapı yetersizliği, gelir darlığı olduğu ortaya çıkmıştı.

“Malatya yine öksüz kaldı... 12punto araştırdı: Depremzedeler neden TOKİ evlerine yerleşmek istemiyor” haberimizin ayrıntılarını tıklayarak okuyabilirsiniz.

“Malatya yine öksüz kaldı”haberimizin ardından 12punto'ya konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba depremzedelerin yaşadığı soruna dair çözüm önerilerini sıraladı. 

‘HERKES TOKİ’YE GİTMİYOR VE YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYOR’

Depremzedelerin yaşadığı problemlerin merkezi olarak yerinde dönüşümü işaret eden Veli Ağbaba şunları söyledi:

“Yerinde dönüşümün bir an önce hızlandırılması lazım. Malatya’da yerinde dönüşüm hiç yapılmıyor. Şehrin kendine has sosyolojik yapısı bozuluyor. Herkes TOKİ’ye gitmiyor ve insanlar yerinde dönüşüm istiyor. Yerinde dönüşüm devlete de avantaj sağlayacak bir şey. TOKİ’nin inşaat yaptığı yerlerde altyapı yok, cami yok, okul yok, su yok. Bu problemlerin tamamı yerinde dönüşümlerle çözüme kavuşacaktır diye düşünüyorum.”

‘BELİRSİZLİKLERİN GİDERİLMESİ GEREKİYOR’

Rezerv alan faaliyetlerinin hız kazanması gerektiğine de değinen Ağbaba, “Yerinde dönüşümün bir an önce hızlandırılarak faaliyete geçilmesi lazım. Depremin üstünden 18 ay geçmiş olmasına rağmen hala çok ilerleme kaydedilemedi. Geçen sene açıklanan rakam iki taksimle 1,5 milyardı. Enflasyonla birlikte paranın değer kaybetmesi çok kötü etkiledi. Bu paraların bir an önce dağıtılması gerekiyor. Yerinde dönüşümün başlaması gerekiyor. Malatya rezerv alan ilan edilmiş durumda. Rezerv alanlarının bir an önce bitirilmesi lazım. Belirsizliklerin giderilmesi, insanların güveninin tekrar inşa edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

NEDİR BU YERİNDE DÖNÜŞÜMLER?

12punto, Veli Ağbaba’nın problemlerin çözümü olarak gösterdiği ‘Yerinde Dönüşümler’ projesini araştırdı.

17 Temmuz 2023 tarihinde dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi kapsamında kurulan ‘Yerinde Dönüşüm’ ofisi açılışı ile 464 kentsel dönüşüm konutunun temel atma törenine katılmıştı. Hatay’da düzenlenen törende konuşan Özhaseki, deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için yapılan çalışmaları anlatmış ve şunları eklemişti: 

“850 bin civarında bağımsız birim yapılacak. Söylemesi çok kolay 850 bin bağımsız birim. Neredeyse 6 tane yeni şehir yapılacak demektir. Bunlar kolay iş değil.” 

Yerinde Dönüşüm projesinin detayları hakkında bilgiler veren Bakan Özhaseki, "Konutlarda 100 metrekare brüt için 500 bin lira hibe, 500 bin lira kredi. 100 metrekareden büyükse kredi miktarı 700 bin lira, 150 metrekareden de büyükse 800 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. İş yerleri için de 250 bin lira hibe ve 250 liradan başlamak üzere 500 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. Kredinin ödeme süresi ise, 2 senesi ödemesiz 10 sene sıfır faiz. Neredeyse ayda ortalama 3 bin lira gibi geri ödeme olacak” demişti.


Haber Kaynağı : 12punto

Veli Ağbaba malatya 6 şubat depremi yerinde dönüşüm