Firari müteahhidi yurttaş AVM'de yakalamıştı: Evraklar nerede?
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 370 kişiye mezar olan Emlak Bank evleri soruşturması resmi evraklar hala kayıp. Savcılık evrakların bulunması için birçok kuruma yazı gönderirken; aileler arşivde olması gereken evrakların bulunamamasına tepkili.
Hatay Antakya’nın Emek Mahallesi’nde devlet garantisiyle inşa edilen ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Emlak Bank Evleri’yle ilgili yürütülen soruşturma bir türlü ilerlemiyor.
Depremin üzerinden bir seneden fazla zaman geçmesine rağmen soruşturmanın ilerlemesi için gerekli belgeler hâlâ bulunamıyor.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Emlak Bank evlerinin ilk etabı 1994 yılında, ikinci etabı ise 2000 yılında yapıldı.
MÜTEAHHİDİ YURTTAŞ YAKALAMIŞTI
İkinci etap evleri depremde ayakta kalırken 6 bloklu ilk etap evleri depremde tamamen yıkıldı. 370 kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin ise hâlâ kayıp olduğu bildirildi. Ardından Emlak Bank evlerinin müteahhidi olduğu belirlenen Mehmet Özat hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Aylarca yakalanmayan Özat, 10 Kasım 2023’te Ankara Bilkent’teki alışveriş merkezinde depremde yakınlarını kaybeden Sinem Boyacı tarafından yakalandı.
Boyacı ve çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekiplerince gözaltına alınan Özat, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Depremde yakınlarını kaybeden Sinem Boyacı, yaptığı açıklamada “9 aydır kaçıyordu ve birçok insanın kendi ailemden de 9 kişinin kaybına sebep olan bir insan. Adalete teslim etmek istedim. Kaçmaya çalıştı, tuttum sonra da polise teslim ettim" dedi.
EVRAKLAR NEREDE?
Deprem felaketinin üzerinden yaklaşık 14 ay geçmesine rağmen Emlak Bank konutları soruşturmasında bir ilerleme kaydedilmedi. Soruşturmanın tek şüphelisi ise depremde hayatı kaybedenlerin yakınları tarafından yakalanan müteahhit Mehmet Özat. Depremin üzerinden bir seneden fazla zaman geçmesine rağmen soruşturmanın ilerlemesi için gerekli belge ve bilgiler hâlâ bulunamıyor. Blokların statik projesi, sıhhi tesisat tatbikat projesi ve mimari projesi bulunamıyor. Soruşturma kapsamında, Emlak Bank evlerinin neden yıkıldığının belirlenmesi için bilirkişi heyeti görevlendirilse de onlar da projeleri ve planları bulamadığı için bir ilerleme kaydedemiyor.
‘BELGELER BİZDE DEĞİL’
Savcılık belgelerin bulunması için Antakya Belediyesi’ne, Toroslar Dağıtım A.Ş.’ye, TOKİ’ye, Antakya Tapu Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Ziraat Bankası’na, Halkbank’a, Emlak Konut’a yazılar yazıldı. Ancak kurumlar, “Evrak bizde değil” diye yanıt verdi. Emlak Bank evlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları, “Devlet garantili binaların kim ya da kimler tarafından yapıldığı, ne şekilde yapıldığı, hangi proje ile yapıldığı, inşaatında kimlerin çalıştığının belirlenmesini istiyoruz. Yapı ruhsatı, yapı kullanım belgesi, yapı denetim tutanaklarının uzun yıllar devletin arşivinde bulunması gerekirken hiçbir arşivde olmaması, saklanmaması olağan bir durum değildir” dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
22 Kasım 2024 burç yorumları
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?