AKP Suriye raporu hazırladı: Ülkenin toprak bütünlüğü sağlanacak mı? PYD/YPG tasfiye edilecek mi?
61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriye, yeni bir inşa sürecine hazırlanıyor. AKP'li yöenticilerin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu raporda ise Suriye'ye yönelik önemli ayrıntılar yer alıyor. İşte ayrıntılar...

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ortaya çıkan tablo, AKP İnsan Hakları Birimi tarafından kapsamlı bir raporla değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan raporda, 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle şehirlerde bir zafer havası yaşandığı, ancak halkın hala derin bir tedirginlik içinde olduğu belirtildi.

Raporda, iç savaşın izlerini taşıyan şehirlerin büyük oranda harabeye döndüğü vurgulanırken, halkın "Yarın ne olacak?", "Yeni çatışmalar yaşanacak mı?", "PYD/YPG tasfiye edilecek mi?", "Ülkenin toprak bütünlüğü sağlanacak mı?" gibi sorularla derin bir endişe içinde olduğu ifade edildi.

Özellikle Halep ve Şam gibi büyük şehirlerin belirli desteklerle toparlanabileceği, ancak kasaba ve köylerin kendi kendini ayağa kaldırmasının imkânsız olduğu dile getirildi.

YIKIMIN BOYUTLARI
Raporda, yalnızca fiziksel bir yıkım değil, aynı zamanda yağmalanmış şehirler, tükenmiş enerji ve gıda kaynakları, çökmüş sağlık hizmetleri ve yok denecek kadar az seviyedeki telefon ile internet erişimine dikkat çekildi. Halep ve Şam gibi büyük şehirler kısmen umut vaat ederken, kırsal kesimlerin baştan sona yeniden inşa edilmesi gerektiği vurgulandı.

FONLAR ZORUNLU
Raporda, Suriye’nin yeniden ayağa kalkabilmesi için uluslararası yardımların hayati önemde olduğu ifade edildi. “Şehirlerin kalkınması için BM ve AB fonları gerekiyor. Türkiye’nin desteği olmadan bu sürecin ilerlemesi mümkün değil” denilen raporda, Türkiye ile Suriye hükümetleri arasında yakın iş birliğinin şart olduğu kaydedildi.

KARDEŞ ŞEHİR PROJESİ GÜNDEMDE
Rapora göre, Türkiye’nin Suriye’nin yeniden inşasına katkı sağlamak için şehirleri arasında kardeş şehir ilişkisi kurması planlanıyor. Türkiye’deki belediyelerin bu süreçte önemli bir rol oynayacağı ifade edilirken, bu bağlamda bazı şehirlerin Suriye’deki şehirlerle eşleştirilmesinin gündemde olduğu belirtildi.

İŞENCE MERKEZLERİ VE MEZARLAR
Raporda yer alan en dikkat çekici noktalardan biri, ülkedeki işkence merkezlerinin korkunç boyutlara ulaştığı ve toplu mezar sayılarının giderek arttığı yönündeki endişeler oldu. Bu durumun, uluslararası toplumun Suriye’ye olan ilgisini artırması gerektiğine dair bir uyarı olduğu belirtildi.

Suriye’de insanların ülkelerine dönebilmeleri için kendilerini güvende hissetmeleri gerektiği belirtilen raporda, yerel yönetimler arasında iş birliği, temel sağlık ve barınma hizmetlerinin yeniden sağlanması gibi adımların önemine dikkat çekildi. Türkiye’nin bu süreçte liderlik üstlenmesi gerektiği vurgulandı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Gibi 6. sezon 2. bölüm çıktı

İBB'ye kayyum ihtimali iyice kuvvetlendi

İmamoğlu emniyetteki ifadesinde meydan okudu!

MHP'li isimden CHP'ye kayyum göndermesi! 'Özgür Özel dahil...'

Yurttaş 3. günde de Saraçhane'ye akın etti

İstanbul Üniversitesi'nden binlerce öğrenci bir araya geldi!

Fatih Portakal'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Truva atı' çıkışı

Ümit Özdağ: 'İmamoğlu'nun gözaltına alınması sivil sıkıyönetim ilanıdır!'

Robespierre

Vlahovic'i başkan ikna edecek! Osimhen'de favori Galatasaray