Muğla depremi sonrası uzman isimden korkutan açıklama! '8.5 büyüklüğünde deprem...'
Muğla açıklarında meydana gelen 6 büuüklüğündeki depremin ardından konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgenin tarihsel olarak 8.5 büyüklüğüne varan depremler yaşadığını hatırlattı. 'Dalma batma zonunda büyük bir deprem sürpriz olmaz' diyen Pampal, tsunami riskine de dikkat çekerek kıyı bölgelerinin acilen depreme hazırlanması gerektiğini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, dün gece merkez üssü Akdeniz olan ve Muğla’nın Datça ilçesine 155 kilometre uzaklıkta kaydedilen 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 20.41 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, çevre illerde de hissedildi.

"BÜYÜK DEPREM OLURSA ASLA SÜRPRİZ OLMAZ"
Depremin ardından CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgede yaşanan sarsıntının bilimsel olarak beklenen bir durum olduğunu belirtti. Pampal, "Burası Afrika Avrasya levhasının sınırı. Bu bölgede tarihsel dönemde milattan sonra 7 tane çok yıkıcı deprem var. Bunlar 8-8.5’i bulan büyük depremler. Burada büyük deprem olursa bu asla sürpriz olmaz, buna şaşırmayız" dedi.

Pampal, depremin oluştuğu bölgenin sıradan bir fay hattı olmadığını, dalma batma zonu olduğunu vurguladı. “Afrika levhası buradan kuzeye doğru Ege’nin altına dalıyor. Bu dalış volkanik faaliyetleri tetikliyor. Aynı durumu daha önce Santorini civarında yaşadık" ifadelerini kullandı.
TSUNAMİ RİSKİ
Prof. Dr. Pampal, bu bölgede geçmişte yaşanan büyük depremlerin yalnızca sarsıntı değil, aynı zamanda tsunami gibi ikincil felaketleri de beraberinde getirdiğini söyledi. “Geçmişte adalarda ve Güneybatı Anadolu kıyılarında tsunami kaynaklı hasarlar yaşandı” diyerek uyardı.

Uzman, deprem bölgesinin Helen Yayı’ndan başlayarak Kıbrıs Yayı’na kadar uzanan geniş ve tehlikeli bir fay hattı üzerinde yer aldığını belirtti. “Bu hat, Muğla’nın güneyinden geçerek Kıbrıs’ın altından Hatay’a kadar uzanıyor. 6 Şubat depremlerinin meydana geldiği Doğu Anadolu Fayı ile de bağlantılı” dedi.
"DEPREMLER DEVAM EDECEK"
Pampal, yaşanan sarsıntının bir öncü deprem olup olmadığına ilişkin soruya da yanıt verdi: “Tetikleme demeyelim ama haber verme gibi düşünebiliriz. Deprem olacak mı sorusunun cevabı ‘olacak’. Bu coğrafya levha çarpışma bölgesi, depremler kaçınılmaz.”
Deprem etkisinin büyüklüğünden çok zemin özelliklerine bağlı olduğunu vurgulayan Pampal, “Depremin etkisi mesafeden çok zeminin özelliği ile ilgilidir. Uzakta olsa da ciddi ivme oluşturabilir,” dedi. Datça, Bodrum ve Fethiye gibi kıyı bölgelerinin bu nedenle ciddi risk altında olduğunu ifade etti.
BÖLGE İÇİN UYARI: HAZIRLIKLI OLUN
Son olarak bölge halkına seslenen Prof. Dr. Pampal, depreme hazırlığın şart olduğunu vurguladı: “Bu bölgede yıkıcı depremler yaşanabilir. Kıyılarımız ciddi hasar alabilir. Bu nedenle mutlaka önlem alınmalı ve bölge depreme dirençli hale getirilmelidir.”
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

'Barış çığlıklarıyla Türkiye adeta cehenneme götürülmektedir'!..

PKK'nın fesih kongresinde katliam emrini veren isim ortaya çıktı

Halil Falyalı'nın kara kutusu Cemil Önal'ı öldürmüştü

14 Mayıs 2025 gazete manşetleri

Gelinim Mutfakta 14 Mayıs Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Hayal Köseoğlu’nun PKK yorumu sosyal medyayı ikiye böldü! 'Biz silahlanıp...'

Çocuk istismarından yargılandı, 'hacca gideceğim' dedi, yurtdışı yasağı kalktı!

6 büyüklüğündeki depremin sonuçları ne olur?

Terör örgütü PKK Lozan'ı hedef aldı, AKP sessiz kaldı

Fenerbahçe'yi bekleyen 'dev' tehlike