İstanbul, 39 yıl sonra alarm veriyor!
İstanbul'da son 39 yılın en düşük mart yağışları kaydedilirken, uzmanlar baraj doluluğuna aldanılmaması ve su tasarrufu konusunda acil önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıyor. Türkiye genelinde ise yağışlardaki ciddi düşüş kuraklık tehlikesini daha da büyütüyor. Marmara Bölgesi'nde mart ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 66,1 milimetre olarak gerçekleşirken, geçen sene bölgeye 63 milimetre, bu yılın aynı döneminde ise 25,7 milimetre yağış düştü.

İstanbul, geçtiğimiz ay yağışların ciddi oranda azalmasıyla birlikte son 39 yılın en düşük mart ayı yağışını yaşadı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi'nde mart ayı yağış ortalaması uzun yıllar boyunca 66,1 milimetre olarak kaydedilmişti.
Geçen yıl mart ayında bölgeye 63 milimetre yağış düşerken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 25,7 milimetreye kadar geriledi. Buna göre Marmara'da yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 61, geçen yılın mart ayına kıyasla ise yüzde 59 oranında azaldı.
İstanbul'un yanı sıra Kırıkkale’de son 65 yılın, Balıkesir’de 42 yılın, Kocaeli ve Sakarya’da ise 36 yılın en düşük mart ayı yağış değerleri kayıtlara geçti.
Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde yağışlı gün sayısı 15 ila 20 gün arasında değişirken, Kırıkkale'de bu sayı bazı bölgelerde sadece 1 güne kadar düştü.
"TÜRKİYE GENELİNDE YAĞIŞLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ GÖZLEMLİYORUZ"
İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Marmara Bölgesi başta olmak üzere, Türkiye genelinde yağışlarda ciddi düşüşler yaşandığını dile getirdi.
Özdemir, Marmara Bölgesi'ndeki yağışların geçen yıla göre yüzde 59, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 61 oranında azaldığını hatırlatarak, "Türkiye genelinde yağışlarda ciddi düşüş gözlemliyoruz. 39-40 yıllık ortalamalara bakıldığında da bu azalma net şekilde görülüyor. Kuraklık maalesef Türkiye'nin belini büküyor." dedi.
Baraj doluluk oranlarında yaşanan geçici iyileşmelere rağmen tehlikenin henüz geçmediğine işaret eden Özdemir, "Barajlarımızın dolu olması bizi aldatmasın. Bu yıl Marmara ve Karadeniz sahillerinde etkili olan kuvvetli yağışlar toprağın bir miktar nemlenmesini sağladı ancak bu yeterli değil. Önümüzdeki yıllar için bu bir alarmdır." ifadelerini kullandı.
"METEOROLOJİK KURAKLIK YER ALTI SULARINI, GÖLLERİ, NEHİRLERİ ETKİLİYOR"
Özdemir, küresel sıcaklık artışının ortalama 1,3 dereceye ulaştığını, büyük şehirlerde ise bu artışın daha şiddetli hissedildiğini belirtti.
Fosil yakıt kullanımındaki yüksek seviyelere dikkat çeken Özdemir, "Büyük ülkeler yeşil enerjiye geçişte maliyet nedeniyle zorlanıyor. Ancak bu yakıtların kullanımından vazgeçilmezse kuraklık daha da artacak." değerlendirmesinde bulundu.
Kuraklığın yalnızca meteorolojik bir sorun olmadığını, hidrolojik ve tarımsal etkilerinin de büyük olduğunu ifade eden Özdemir, "Meteorolojik kuraklık yer altı sularını, gölleri, nehirleri etkiliyor. Bu da tarımsal kuraklığa, ardından sosyoekonomik problemlere yol açıyor." diye konuştu.
İstanbul’daki barajların doluluk oranlarının yüzde 80'in üzerinde olduğuna dikkat çeken Özdemir, bunun gevşemeye yol açmaması gerektiğini vurgulayarak, "Vatandaşlar su tasarrufunda bulunmalı. Bu bir su seferberliği olmalı. Herkes bireysel olarak katkı sağlamalı. Aynı zamanda şehirlerde betonlaşmanın önüne geçilmeli, ağaçlandırmaya ağırlık verilmeli. Metropollerde yeşil alanların artırılması kuraklıkla mücadelede önemli bir adımdır." sözleriyle çağrıda bulundu.
Haber Kaynağı : AA
Çok Okunanlar

Yapay zeka ile İmamoğlu akımı: Sosyal medya ayakta

Yeni Açılım 'Dolmabahçe-2' mi?!

Ekonomik kriz derinleşirken: Rakamların dili ve halkın gerçeği

BEDAŞ İstanbul'da bugün elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri sıraladı

PKK kararını verdi, AKP kurmayları duyurdu! 'Ne yapacağımızı biliyoruz'

Fatih Erbakan'dan 'yeni ittifak' sinyali! Partinin ismini de verdi

Kurucu iktidar, kurucu meclis ve Cumhuriyet

Özgür Özel, Yılmaz Özdil'e 'geri vitesi yedirirler adama' dedi

SONAR’ın VIP anketi sızdı: CHP’den AKP’ye 6 puan fark

FETÖ’nün finans kaynağı Maydonoz Döner'e operasyon
