Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

İstanbul’da yakalanan Baron, Türk vatandaşı olunca İsveç polisine ne yazdı

Türkiye’de son bir haftada kırmızı bültenle aranan üç uyuşturucu baronu yakalandı. Bunlardan biri her türlü yasadışı ticaretin döndüğü internetin karanlık yüzü denilen “Dark Web” üzerinden “Flugsvamp 2.0” internet sitesiyle uyuşturucu satışının başındaki isim, Alexander Gustafsson’du. İsveç’te tutuklandı, 11 yıl 8 ay ceza aldı. Dosyası istinafa gidince tahliye edildi ve 2022 yılında Türkiye’ye geldi. Türk vatandaşı oldu. Alexander Gustafsson’un Türkiye’yi küçük düşüren, İsveç polisine gönderdiği mektubuna 12punto ulaştı.

İstanbul’da yakalanan Baron, Türk vatandaşı olunca İsveç polisine ne yazdı

Caner TAŞPINAR   12punto.com.tr

Türkiye’de son bir haftada kırmızı bültenle aranan üç uyuşturucu baronu yakalandı. 

İsveç tarafından çıkartılan İnterpol Kırmızı Bülteni ile “Uyuşturucu Madde Ticareti, Kara Para Aklama, Doping ve Sahtecilik" suçlarından uluslararası seviyede aranan “Alexander Gustafsson” İstanbul, Beşiktaş’ta yakalandı.

Karadağ tarağından çıkartılan İnterpol Kırmızı Bülteni ile “Uyuşturucu Madde Ticareti ve Suç Örgütü Üyeliği" suçlarından uluslararası seviyede aranan “Dragan Pavlıcevıc” İstanbul, Avcılar’da yakalandı.  

İsveç tarafından çıkartılan Kırmızı Difüzyon mesajıyla "Kara Para Aklama ve Uyuşturucu" suçlarından uluslararası seviyede aranan "Alexandar Nedevskı" Bodrum'da yakalandı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonlarla ilgili “Hangi bülten ile aranırsa aransın, halkımızın huzurunu kaçıran uluslararası organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine göz açtırmayacağız. Hepsini tek tek adalete teslim edeceğiz” açıklamasını yaptı. 

Alexander Gustafsson, yakalanan bu üç isim arasında en önemlisi… 

İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın açıklamasına göre, uyuşturucu baronu Alexander Gustafsson için Interpol-Europol Daire Başkanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Göçmen Kaçakçılığı ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüklerince ortak çalışmalar yapıldı. 

Alexander Gustafsson’un üzerinde Polonya Uyruklu "Aleksander Kawa" isimli sahte kimliği bulunuyordu ve sahte Polonya pasaportuyla Türkiye’ye giriş yaptığı tespit edildi. 

Peki, uyuşturucu baronu Alexander Gustafsson ne zaman Türkiye’ye geldi?

Bu sorunun yanıtı ne resmi açıklamalarda ne de Türk basınında yok.

Alexander Gustafsson, uyuşturucu ticaretinde “ilk” özelliğine sahip baronlardan biri. Her türlü yasadışı ticaretin döndüğü “internetin karanlık yüzü” denilen “Dark Web” üzerinden “Flugsvamp 2.0” internet sitesiyle uyuşturucu satışının başındaki isim…

Bu internet satışı nedeniyle de İsveç’te yargılandığı davada, hukuki yolları zorlayan bir baron…

Anlatalım.

Alexander Gustafsson’un Dark Web'deki en büyük uyuşturucu sitelerinden birinin sahibi olduğu tespiti var. Buna göre, 17 bin kişiye uyuşturucu sattığı ve 100 milyon dolara yakın para kazandığı öne sürülüyor. 

İşte “Dark Web” üzerinden “Flugsvamp 2.0” internet sitesiyle uyuşturucu satışının yapıldığını gösteren ekran görüntüsü: 

Aslında bu uyuşturucu baronuna “hayalet internetçi” demek daha doğru olur. 

Nedenini şöyle anlatalım. 

Alexander Gustafsson’u internette arattığınızda karşınıza dövüş sporcusu çıkıyor. Dolayısıyla bu ismi açık kaynak taramasıyla bulmak pek mümkün değil. 

Zaten, uyuşturucu baronu Alexander Gustafsson’un gerçek adı da bu değil. 

Önceki daha kayıtlara göre, “Tomaszek” idi. 

Bir de üzerinden Polonya uyruklu “Aleksander Kawa” ismine düzenlenmiş sahte kimlik çıkmıştı. 

(Uyuşturucu baronu Alexander Gustafsson)

Gelelim, yargılamasına… 

Eski adıyla “Tomaszek” olan Alexander Gustafsson, 2018'de yakalandı.  

“Dark Web” üzerinden “Flugsvamp 2.0” internet sitesiyle uyuşturucu satışı yapan Gustafsson bu davalarda bir ilkti. 14 yıl hapsi istendi ama deneyimli avukatları sayesinde ve suçun ilk olma özelliği nedeniyle beraat etti. Dosyası üst mahkemeye taşındı. Beraat kararından yaklaşık iki yıl sonra Alexander Gustafsson, yüksek mahkeme tarafından 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gustafsson, İsveç'te uyuşturucu ticareti yapan bir siteyi yönetmekten yargılanan ve mahkum edilen ilk kişi oldu.

Ancak hapis kararının ardından Gustafsson ortadan kayboldu. Bir süre sonra Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmaya başlandı. 

Alexander Gustafsson, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan önce, yani eski Bakan Süleyman Soylu döneminde, 2022 yılında Türkiye’ye geldi. 

İsveç kaynaklarına göre, İsveç pasaportu iptal edilmişti. İade işlemi başlatıldı ancak Gustafsson'un Türk vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasıyla süreç sonlandırıldı.

Alexander Gustafsson Türkiye'ye yerleştikten sonra kendisinin peşinde olan İsveç polis birimine bir mektup gönderdi. 

İşte bu mektup, Türkiye için bir utanç belgesiydi. 

Alexander Gustafsson mektupta, Türk vatandaşı olduğu için yakalanmayacağından emin bir şekilde, kimliğini bu mektupta açıklayamadığını, el yazısından polislerin tespit etmesini isteyip “iyi eğlenceler” diliyordu. Gustafsson mektupta Türkiye’de olmanın güveniyle İsveç polisiyle dalga geçiyordu. 

İşte Alexander Gustafsson’un İsveç polis birimine gönderdiği mektup: 

Alexander Gustafsson’a “Baron” unvanı verilmesinin de bir nedeni var. 

Öncelikle, uyuşturucu satışında interneti kullanması… 

Satıştan elde ettiği parayı kripto para kullanarak hesabına geçirmesi… 

Ve bir de önemlisi, kalabalık bir çetesinin olması… 

Alexander Gustafsson’un yakalandığı operasyonda yakalanan toplam firari sayısı 81. 

Uyuşturucu suçlarından ötürü 12 yıldan 24 yıla kadar kesinleşmiş farklı hapis cezaları bulunan 8 firari yakalandı. 10 yıl ve altında sürelerle kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 54 firari de gözaltına alındı. Operasyonlarda toplam gözaltına alınan firari sayısının 81 olduğu açıklandı. 


Haber Kaynağı : Caner Taşpınar

kırmızı bülten Dragan Pavlıcevıc Alexander Nedevskı Süleyman Soylu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Alexander Gustafsson