Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
40,9439
Dolar
Arrow
37,9417
İngiliz Sterlini
Arrow
48,9577
Altın
Arrow
3799,0000
BIST
Arrow
9.659

Kandilli'den Ege depremleri ve olası tsunami riski açıklaması

Kandilli Rasathanesi'nin Santorini raporuna göre, 28 Ocak'tan bu yana bölgede toplam 3.524 deprem meydana geldi. Rasathane, depremlerin büyüklüğünün 1.1 ile 5.3 arasında değiştiğini açıkladı.

Kandilli'den Ege depremleri ve olası tsunami riski açıklaması

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bugün Ege'deki Santorini bölgesinde 28 Ocak’tan bu yana devam eden depremleri ve sismik hareketliliği ele alan bilimsel bir "bilgi notu" yayımladı.

Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda, yaklaşık 2.500 kilometrekarelik alanda 28 Ocak 2025’te başlayan ve halen süren sismik hareketliliğin belirgin şekilde arttığını vurgulayan Kandilli Rasathanesi, şu ana kadar toplam 3.524 depremin meydana geldiğini ve bunlar arasında en büyüğünün 5.3 olduğunu açıkladı.

Santorini-Amorgos fay hattının büyük depremlere yol açabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Kandilli, gerçek zamanlı olarak kaydedilen depremlerden 181’inin büyüklüğünün 4’ün üzerinde olduğunu ifade etti. Depremlerin çoğunlukla 10 km'nin altında bir odak derinliğine sahip olduğunu bildiren Rasathane, bu derinliğin "sığ" olarak değerlendirildiğini belirtti.

7.7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ 1956 AMORGOS DEPREMİ TSUNAMİ ÜRETMİŞ

Kandilli Rasathanesi, depremlerin "Büyük bir jeotermal sistemin" varlığını gösterdiğini belirterek, "1956 Amorgos Depremi (M7.7), bölgedeki en büyük depremlerden biridir ve kayıtlarda tsunami oluşumu da kaydedilmiştir" açıklamasını yaptı. Bölgedeki son 50 yıl içinde toplamda 492 deprem kaydedildiği de ifade edildi.

Kandilli, Ege bölgesindeki depremlerle ilgili olası tsunami senaryolarını 2415 farklı şekilde değerlendirdiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Ege ve Doğu Akdeniz’de Mw ? 6.5 büyüklüğünde sığ depremlerin kıyılarda 0.5 m ve daha yüksek dalga yüksekliğinde tsunamiye neden olabileceği ve derin depremlerde ise bu eşik yüksekliğin Mw7 büyüklüğündeki bir depremle meydana gelebileceği anlaşılmıştır”

 


Haber Kaynağı : 12punto

Kandilli Rasathanesi Deprem deprem bölgesi
English Guru