Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,6207
Dolar
Arrow
34,8656
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4914
Altın
Arrow
3046,0000
BIST
Arrow
10.058

Karabük Üniversitesi'yle gündeme gelmişti: Türkiye'de 'siyahi öğrenci politikası' bilinçli mi yürütülüyor?

Türkiye'nin gündemine oturan, Karabük Üniversitesi'ndeki 'yabancı uyruklu öğrenci' sorunuyla ilgili iddialar peş peşe gelmeye devam ediyor. İddialar arasında Moritanya’da kapatılan FETÖ okullarını devralarak 2017-2018 yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Maarif Okulları dikkat çekiyor. 12punto.com.tr bu iddiaları derledi.

Karabük Üniversitesi'yle gündeme gelmişti: Türkiye'de 'siyahi öğrenci politikası' bilinçli mi yürütülüyor?

Kübra KARASU-12punto.com.tr

Karabük Üniversitesi'ndeki yabancı öğrencilerden 5257'sini oluşturan Afrika uyruklu öğrencilerin diğer öğrencilere HPV ve HIV bulaştırdığı iddiası sosyal medyanın gündemine oturmasıyla beraber iddialar büyüdü. 

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, ise iddiaları yalandı.

MAARİF OKULLARI 

Yurtdışında eğitim faaliyetleri yürüten Maarif Okulları, birçok Afrika ülkesinden öğrencinin Türkiye'deki üniversitelere yerleşmeleri için eğitimler veriyor.

Maarif Vakfı'nın himayesinde gerçekleştirilen YÖS'ün (Yabancı Öğrenci Sınavı) ‘formaliteden’ yapıldığı ve lise diploması olmayanların bile bu sınavdan geçtiği iddialar arasında yer alıyor. 

İşte Sudan Maarif Okulu öğrencilerinin bazılarının YÖS'ten sonra söyledikleri:

Kusay Salah - "Sınav çok kolay geçti"

Ala Hüseyin Osman - "Türkiye’de üniversiteyi bitirdikten sonra cildiye doktoru olmak istiyorum"

Tuka Salah Osman -Astronomi Sudan’da çok yaygın olmadığı için Türkiye’de okuyup Sudan’a döneceğim ve öğrendiklerimi Sudanlı kardeşlerimle paylaşacağım” 

Ravan Muhyiddin - "Mütercim tercümanlık bölümünde okuyup Türkiye’de çalışmak istiyorum"

Muhyiddin - “İstanbul’u dizilerden biliyorum ve İstanbul Üniversitesine girmek istiyorum. İstanbul’da bir üniversite kazanamazsam Ankara ya da Kıbrıs’ta okumak isterim"

62 MEZUNUNUN 56'SI TÜRK ÜNİVERSİTELERİNE YERLEŞMİŞ

Konuyla ilgili 2020 yılında AA'da yer alan bir haberde; TMV Moritanya Ülke Temsilcisi Adil Tanış, "Bu yıl yapılan üniversiteye geçiş sınavına katılan öğrencilerin genel başarı ortalaması yüzde 16’yken Maarif Okullarından sınava katılan öğrencilerin başarı ortalaması yüzde 92 oldu. Bu sene 62 mezunumuzun 56’sı, 26 farklı bölümde çeşitli Türk üniversitelerine kayıt hakkı kazandı" ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye Maarif Vakfı Moritanya Şehit Furkan Akyol Erkek Lisesi son sınıfı burslu öğrencisi Halid Muhammed el-Muhtar Sidi Ahmed, 200 bin öğrenci arasında son 4 yılın en yüksek puanını alıp ülke birincisi olmuş ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tercih etmişti.

GABONLU DİNA YENİDEN GÜNDEME GELDİ 

Karabük'te Filyos Çayı'nda cesedi bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın (17) cinayetinin ardından, Karabük'te bir fuhuş çetesi kurulduğu öne sürülmüştü. Yaşanan son gelişmelerin ardından Dani'nin ölümü yeniden gündeme geldi.

REKTÖR ÜNİVERSİTEYİ ÇAD'LILARA AÇTI

Karabük Üniversitesi eski Rektörü Refik Bolat'ın, geçmişte kullandığı ifadeler ve üniversitede en çok ÇAD’lı öğrenci bulunması, Bolat’ın özellikle ÇAD Cumhuriyeti'nden gelen öğrencilere üniversiteyi açtığı şeklinde yorumlandı.

Başka bir iddiaya göre ise Bolat Türkiye'nin ÇAD Büyükelçisi olmak istiyor. 

"4 SENEDİR ÇAD'IN EN İYİ ÖĞRENCİLERİNİ ALMAYA ÇABALIYORUM"

Refik Bolat'ın 2022 yılında verdiği bir röportajda Çad konusuna ilişkin şunları söylemişti:

"1300'den fazla ÇAD'lı öğrencimiz var. Gidip orada liselere kadar ziyaret edip Çad'ın en iyi 1000 öğrencisi arasından öğrenci almaya çabalıyorum 4 senedir. Bu sene de inşallah aynı şekilde olacak." 

"PARA NASIL KAZANILIR BUNU ÖĞRENDİM...”

Bolat ayrıca, Afrikalı öğrencilerin Türkiye'ye gelmesiyle beraber nasıl para kazanıldığını öğrendiğini şu sözlerle anlatmıştı: 

"Biz üniversite olarak, hele hele devlet üniversitesi olarak para nasıl kazanılır bunu öğrendim. Yani devletin bana yıllık verdiği yatırım bütçesi kadar belki o kadar ulaşmadı ama ona yakın bir miktarda ben para kazanıyorum. Uluslararası öğrencilerden kazanıyorum, formasyondan kazanıyorum, TÖMER'den kazanıyorum, yaz okulundan kazanıyorum, efendim gayrımenkul şeylerden kazanıyorum. Kiralarımdan kazanıyorum. Nereden baksan 14-15 milyon, eski parayla 14-15 trilyon... Sadece yaz okullarından bu sene 4 milyon lira para kazandım. Ben devletten gidiyorum Naci Ağbal'dan para istiyorum vermiyor" 

ZORUNLU BAĞIŞ 

Karabük Üniversitesi'nde yabancılar öğrencilerden "zorunlu bağış" adı altında para toplanıldığı ve kayıt paralarının da bin dolardan 20 bin dolarak kadar çıktığı, üniversitenin yıllık gelirin ise 1 milyarı bulduğu iddia ediliyor.

ERASMUS İLE GİDİP GERİ DÖNMÜYORLAR

Karabük Üniversitesi'nin erasmus listesinde yabancı öğrenci sayısının dikkat çektiği konuşuluyor.

Bir diğer iddiaya göre Erasmus ile Avrupa'ya giden yabancı öğrencilerin çoğu geri dönmüyor. Hatta bazı öğrencilerin Hollanda'ya gidip geri dönmediği iddialar arasında.

SİYAHİ ERKEKLERLE EVLİLİĞE TEŞVİK

Aynı zamanda son dönemde siyahi erkeklerle Türk kızlarının evlenmelerinin kurumlar tarafından teşvik edildiği de iddialar arasında.

İşte iddialara sebep olan görsellerden bazıları:

Ayrıca farklı kurumların da görsellerinde siyahileri kullanmaları eleştiriliyor:


Haber Kaynağı : Kübra Karasu

Karabük üniversitesi Karabük Maarif Okulu Maarif Okulları Afrika yabancı öğrenci Maarif Vakfı Çad Moritanya Erasmus büyükelçi Gabonlu Dina Dina