Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

Rekabet Kurumu üç büyük E-ticaret şirketine soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, daha önce 61 milyon TL'nin üzerinde para cezası ceza kestiği ve e -ticaret yasası karşıtı lobi faaliyeti iddialarıyla medyada sıkça yer bulan Trendyol (DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret AŞ) ile rakipleri Amazon Türkiye ile hepsiburada hakkında soruşturma başlattı.

Rekabet Kurumu üç büyük E-ticaret şirketine soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, Trendyol (DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret AŞ, Hepsiburada (D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ) ve Amazon Türkiye hakkında soruşturma başlattı.

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamada, "4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi amacıyla D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ'ye yönelik yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulu'nca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 19.10.2023 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; otomatik fiyatlandırma mekanizması uygulayan D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ, DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret AŞ ve Amazon Turkey Perakende Hizmetleri Limited Şirketi hakkında soruşturma açılmasına, 23-49/940-M sayı ile karar vermiştir" açıklaması yapıldı.

TRENDYOL'A 61 MİLYON CEZA KESİLMİŞTİ

Trendyol geçtiğimiz aylarda e-ticaret yasası karşıtı manipülatif haberlerin Cumhuriyet Gazetesi'nde kayıt dışı para karşılığında yayınlanmasını sağlamak, e-ticaret yasası karşıtı çalışmalar ve Rekabet Kurumu'nun kestiği 61 milyon liralık ceza ile gündeme gelmişti. 

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, Rekabet Kurulu'nca dosyanın müzakeresi sonucunda; Trendyol'un algoritmaya müdahale ederek ve pazaryerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanarak kendi perakende faaliyetine haksız avantaj sağladığı, bu eylemlerinin rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğu ve ihlal ettiği gerekçesiyle 61 milyon 342 bin 847 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırıldı. Karar, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere oybirliği ile verildi" denilmişti.

KAYIT DIŞI PARA SKANDALI MEDYADA GENİŞ YER BULMUŞTU

Trendyol'un kurumsal iletişim direktörlüğü, iletişim danışmanlığı faaliyetlerini sürdüren GTC Communication adlı şirketin temsilcileri ve hukukçuları medyada yer bulan 'para karşılığı manipülatif haber' yapılmasına yönelik haberlere dair açıklama yapmaktan kaçınmış, gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bırakmıştı. 

Ancak Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ahmet Yavuz'a yaptığı açıklamada paranın alındığını kabul etmiş ve iade edildiğini söylemişti. Alev Coşkun'un bu açıklaması medyada geniş yer buldu. 

Paranın hangi koşullarda kime veya kimlere iade edildiği ise bilinmiyor. Trendyol cephesiyse 'parayı iade aldınız mı, kim aldı?' sorusuna "Bu soruyu Alev Coşkun'a yöneltmek gerekmez mi" diyerek cevaplamıştı. 

Trendyol'dan alınan para karşılığında manipülatif haber yapılması süreci hem yargıya, hem Basın Konseyi'ne hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne taşındı. Soruşturma, başta Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere derinleştirilerek sürüyor. 

Cumhuriyet cephesinden yapılan açıklamada yargının, şüphelilerle ilgili lehte bir karar aldığı bilgisi paylaşılsa da yargı sürecinin devam ettiği biliniyor. 


Haber Kaynağı : 12punto

Rekabet Kurumu Trendyol Cumhuriyet Gazetesi