Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Rusya Eurovision galibi Ukraynalı şarkıcı Jamala'yı arananlara ekledi

Ukrayna'yı 2016 yılında Eurovision da temsil eden asıl adı Susana Jamaladinova olan Kırım Tatar kökenli Ukraynalı şarkıcı Jamala Rus hükümeti tarafından sanatçının arananlar listesine eklendiğini açıkladı.

Rusya Eurovision galibi Ukraynalı şarkıcı Jamala'yı arananlara  ekledi

Susana Jamaladinova, 2016 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanmıştı; "1944" adlı protesto şarkısı, Sovyet yetkilileri tarafından Mayıs 1944'te gerçekleşen yaklaşık 200 bin Kırım Tatarının sürgünü ve etnik temizliği konu alıyordu.

Ukrayna adına 2016 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Jamala, baskıcı eylemlere karşı durduğu için Rusya'nın arananlar listesine dahil edildi. Bu karar, Moskova'nın son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini eleştiren kültürel ve etkili kişilere yönelik bir hedefleme çabasının bir parçası gibi görünüyor. 40 yaşındaki şarkıcı Jamala, Rusya'nın 2022'deki Ukrayna'ya yönelik saldırısını eleştirmesiyle biliniyor.

Jamala, Moskova'nın Rus hükümetine karşı sesini yükselten aktivistleri ve etkili isimleri susturma çabası kapsamında hedef aldı. Şu anda arananlar listesine eklenen tanınmış isim sayısı 30'un üzerinde.

Rus haber sitesi Mediazone, şarkıcının İçişleri Bakanlığı tarafından Rus ordusunun faaliyetleri konusunda yanıltıcı bilgi yaymakla suçlandığını aktardı.

Jamala, geçen yıl kabul edilen ve Rus ordusu ile Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili yanıltıcı bilgilerin yayılmasını yasaklayan bir yasa kapsamında suçlanıyor. Bir Rus mahkemesi, bu ay içinde şarkıcı hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

Avustralya'da bir bağış ve farkındalık yaratma turunda olan Jamala, Sidney Opera Binası'nın dışında bir Instagram hikayesi paylaşarak haber üzerine tepkisini dile getirdi.

Ancak alınan gıyabi tutuklama kararı, Ukrayna'da yaşayan ve Rusya'ya girmesi durumunda gözaltına alınması gereken şarkıcı için sembolik bir etkiden öteye geçmediği bilgisi veriliyor.

Jamala, 2016 yılında Eurovision'u kazandığından beri Kırım Yarımadası'nın yerlisi olmasına rağmen, bölge Sovyetler Birliği'nin bir parçasıyken birçok kez sürgün edilen kendi Tatar halkının önde gelen savunucularından biri haline geldi.


Haber Kaynağı : 12punto

eurovision Rusya Ukrayna Jamala