Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yargıtay kararında dikkat çeken 15 Temmuz ayrıntısı: Atıf yapılan savcı ihraç edilmiş!

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın başvurusuna hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına uymazken, kararı veren AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu. Yargıtay'ın kararındaki 15 Temmuz ayrıntısı dikkat çekti.

Yargıtay kararında dikkat çeken 15 Temmuz ayrıntısı: Atıf yapılan savcı ihraç edilmiş!

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, dünkü kararında tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bireysel başvurusuna AYM tarafından verilen hak ihlali kararına karşılık kararı veren AYM üyelerine suç duyurunda bulunulacağını belirtti. 

Sert bir dille ele alınan 'karar'da atıf yapılan kitaplardan birinin 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra eski adıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ihraç ettiği savcı Özcan Özbey'e ait olduğu ortaya çıktı.

KARARDA İHRAÇ SAVCIYA ATIF

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, aynı zamanda doktor unvanı da olan ihraç savcı Özbey'in 2013 yılında kaleme aldığı "Türk Anayasa Hukukunda Bireysel Başvuru" kitabında yer alan şu ifadeler, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararında dayanak olarak kullandı:

"Bireysel başvuru yolunda bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edilip edilmediği araştırılmakta olup, bireysel başvurunun önceki yargılamanın devamı niteliğinde olduğundan söz edilemez. Bu nedenle bireysel başvuruyu "olağanüstü kanun yolu" olarak nitelendirmek mümkün değildir. Bireysel başvuru sui generis bir hukuki yoldur. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru, temel hak ve özgürlükleri kamu gücünün işlem, eylem ya da ihmali nedeniyle ihlal edilen bireylerin, diğer başvuru yollarını tükettikten sonra başvurdukları istisnai ve kendine özgü, ikincil nitelikte, anayasal bir hak arama yolu şeklinde tanımlanabilir."

AYM RAPORTÖRÜ OLARAK GÖREV ALMIŞTI

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra, 24 Ağustos 2016'daki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ihraç ettiği 2 bin 847 hakim ve savcı arasında yer alan Özbey'in, Anasaya Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruların yanı sıra insan hakları hukuku konusunda toplam 5 kitabı bulunuyor. Özbey, bir dönem Anayasa Mahkemesi'nde raportör olarak da görev yapmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa Mahkemesi Can Atalay ihraç Yargıtay Özcan Özbey

İlgili Haberler