Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

TBB Başkanı Erinç Sağkan AYM krizini değerlendirdi: 'Karar devlet krizine dönüşmüştür!'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ve kararı tanımamasını değerlendirdi. Sağkan, Yargıtay'ın Yüksek Disiplin Kurulu'na dilekçe yazacaklarını belirterek, Yargıtay kararına ilişkin olarak, "Karar devlet krizine dönüşmüştür!" dedi.

TBB Başkanı Erinç Sağkan AYM krizini değerlendirdi: 'Karar devlet krizine dönüşmüştür!'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan (TBB), Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ve kararı tanımamasını değerlendirdi.

Sözcü TV'de konuşan Sağkan, Yargıtay kararına ilişkin olarak, "Karar devlet krizine dönüşmüştür!" dedi.

Sağkan'ın açıklamaları şöyle:

"ANAYASA VE HUKUK DEVLETİNE YÖNELİK BİR SALDIRI VAR"

Yargıtay'ın bu dosyaya ilişkin herhangi bir karar verme yetkisi yok. AYM siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğini karar verdikten sonra bu hak ihlalinin nasıl giderileceğini de söyledi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay'a göndererek; bu sıkıntılı sürecin başlangıcını harekete geçirdi.  Yargıtay'ın ilk derece mahmekeye iade kararı vermesi gerekirken dosyayın içeriğine girip inceleme yapması aykırıdır. Bir basın açıklaması edasıyla hazırlanmış, AYM üyelerini kınamaya varan sözcüklerin kullanıldığı yargısal aktivizm yapıldığının ifade edildiği, tehdit edildikleri yönünde ifadenin yer aldığı, alışık olmadığımız ifadeler var. Ben bunların dalgınlıkla ve yanlışlıkla yazıldığını düşünmüyorum. Hedef AYM üyeleri. AYM kararı üzerinden Anayasa ve hukuk devletine yönelik bir saldırı var. Kararın böyle okunması gerektiğine inanıyorum.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMA CÜRETİNE VARMIŞTIR"

AYM Başkan ve üyeleri de yargıdan muaf değiller. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı usulen yanlış. Eğer siz AYM'nin başkan ve üyelerinin ağır cezayı gerektiren suç üstü hali bulunan bir suçtan dolayı şikayetçi oluyorsanız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına değil Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından bu şikayeti göndermeniz gerekir. Eğer görev suçu kapsamında ise doğrudan AYM'ye ihbar ile beraber iletmeniz gerekir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmesinin sebebi Anayasa Mahkemesi'ne iletilerek AYM Genel Kurulu'nun soruşturma başlatması isteniyor.Başkan artı 10 üyeyle toplanıyor Genel Kurulları. Burada Can Atalay kararına imza atan 9 üyeden bahsediyoruz. Çoğunluk toplama şansları yok. Ancak bir yöntem var. Toplu olarak değil her üye bakımından bireysel olarak tek tek değerlendirme yaparak sonuca varılır. Sorun zaten Yargıtay'ın AYM üyelerini aldıkları bir karardan dolayı Anayasa'yı tanımamakla suçlayarak suç duyurusunda bulunma cüretine varan bir noktaya gelinmesidir.

"BAŞVURUMUZU GÜN İÇİNDE YAPACAĞIZ"

Bu karar yargı krizinden çıkmış bir devlet krizine dönüşmüştür. Çünkü kararın içerisinde TBMM'yi de anayasaya aykırı olarak Yargıtay'ın kararını yerine getirmemekle itham eden bir paragraf var. Açıkça başkaldırı söz konusu. Basit bir krize indirgenecek bir konu değil. Haliyle TBB'de üzerine düşeni yerine getirecektir. Hazırlıklarımızı yaptık. Öncelikle Yargıtay'ın Yüksek Disiplin Kurulu'na ilgili dairede kararın altında imzası bulunanların görevden el çekmeye davet edilmesi yönünde disiplinel işlem uygulanması için gerekli başvurumuzu gün içerisinde yapacağız"


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa Mahkemesi Can Atalay Kriz suç duyurusu TBMM Türkiye Barolar Birliği Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu