Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Sergisi iptal edilen Ai Weiwei: 'Sansür, Batı ülkelerinde daha incelikli kendisi gösteriyor'

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili paylaşımı sonrası Londra'daki sergisi iptal edilen sanatçı Ai Weiwei, Batı'daki sansürü eleştirdi. Weiwei, "Sansür, sözde demokratik siyaset çerçevesinde Batı'da daha incelikli şekilde kendini gösteriyor. İnsanlar Batı'da sansürün olmadığına inandırıldıkları için bu daha büyük bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Sergisi iptal edilen Ai Weiwei: 'Sansür, Batı ülkelerinde daha incelikli kendisi gösteriyor'

Çinli çağdaş sanatçı Ai Weiwei, İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda Batı'nın tavrı ve Filistin'e açıktan destek verenlerin ifade özgürlüğünün baskılanmasıyla gündeme gelen sansür tartışmaları hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Skynews'e konuşan sanatçı, "Üniversitelerde, medyada, siyasi sektörde, her yerde -gerçekler hakkında konuşamazsınız" diyerek Batı'daki sansür hakkındaki görüşlerini detaylandırdı.

Weiwei konuşmasında, profesör Tomasz Skiba'nın İsrail-Hamas savaşıyla ilgili sosyal medya paylaşımlarının ardından New York Üniversitesi'nden uzaklaştırılmasına da atıfta bulundu.

'SANSÜRE MARUZ KALMAKTADIR'

Sanatçı, "Batı'daki sansür bağlamında, Batı'nın daha fazla ifade ve basın özgürlüğüne sahip olduğu yönünde yaygın bir yanılsama vardı. Batı, kendisini en az sansür uygulayan toplum olarak gösterdi. Oysa ben sansürün gücün olduğu her yerde devam ettiğine inanıyorum.

Bireysel konuşmayı doğrudan hedef alan geleneksel otoriter rejimlerin aksine, Batı'da sansür, sözde demokratik siyaset ve daha geniş bir kavram olan sözde ifade özgürlüğü çerçevesinde kendini daha incelikli bir şekilde gösterir. Yerleşik değerlerden ve kurumsal çıkarlardan farklı olan eleştiri ve muhalif düşünceler genellikle farklı derecelerde sansüre maruz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

'BÜYÜK BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR'

Savaş ve silah ticareti gibi hassas konulara değinildiğinde, ana akım medya ve hükümet anlatılarının hegemonik kalma eğiliminde olduğunu söyleyen Ai, "Bireyler görüşlerini dile getirmeye devam etseler de, toplumsal ideolojiyi şekillendirme üzerindeki etkileri genellikle asgari düzeyde kalıyor. Bu yüzden Batı sansürünün daha gizli, sağlam ve kalıcı bir şekilde işlediğini düşünüyorum. İnsanlar Batı'da sansürün olmadığına inandırıldıkları için bu daha büyük bir tehdit oluşturuyor." dedi.

Batılı kurumlardaki özgürlük konusunda da fikrilerini paylaşan Wei şöyle devam etti:

"Sansür aslında gücün kırılganlığından doğar. Güç zayıf olduğunda ve gerçekle yüzleşemediğinde sansür ortaya çıkar. Batı çerçevesi, bilimi ve diğer alanları savunmaya yönelik isteklerine rağmen, bugün kendini kırılgan bir durumda bulmaktadır.

İlkokullardan üniversitelere kadar eğitimin her kademesinde, kamusal söylemde, ana akım medyada, eğlence dünyasında, siyaset ve finans dünyasında, hepsi de ifade açısından ağır bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu durum gerçek anlamda medeni bir toplumun gelişimini engellemekte ve bunun yerine gerilemeye doğru itmektedir."


Haber Kaynağı : 12punto

Ai Weiwei ifade özgürlüğü İsrail Gazze Batı